TRABZON (AA) - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, terör saldırılarını lanetleyerek, birlik, beraberlik ve kardeşlik çağrısında bulundu.

Gümrükçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin, teröristlere karşı canlarını ve kanlarını ortaya koyarak mücadele ettiğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve emniyet güçlerinin tümünün mücadelesini hak ve hukuk ölçüsünde sürdürdüğünü belirten Gümrükçüoğlu, "Onların her zaman dua ve manevi desteğiyle yanlarında olan milletimizden, bu çerçevede birlik, beraberlik, bütünlük içerisinde davranmasını, geçmişte olduğu gibi bunu devam ettirmesini bekliyor ve onlara güveniyoruz" dedi.

Gümrükçüoğlu, Trabzon halkının güvenlik güçlerini hukuk ölçüleri içerisinde desteklediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güvenlik güçlerini destekleyen, dua eden ve manevi olarak yanlarında bulunan, Türkiye'nin demokrasiye, manevi, milli değerlerine bağlı, tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek ortak paydasına gönül vermiş halkımızın, münferit veya galeyana gelerek herhangi bir hukuk dışı eyleme katılmayacaklarına ve çevrelerine müsaade etmeyeceklerine eminim. Trabzon otogarında dün bir olay meydana geldi. Evlatlarımızın oradaki güzel bir tavrını gördüm. Oradaki evlatlarımız, 'biz Trabzon olarak polisimizle, güvenlik güçlerimizle, askerlerimizle hiçbir zaman karşı karşıya gelmeyiz. Onlarla omuz omuza, kol kolayız' dediler. Dünkü o Trabzon tablosunun hem kentimizde daim olmasını hem de bütün memleketimizde daim olmasını istiyor ve bekliyoruz."

TTB Meclis Başkanı Cirav ise Türkiye genelinde olan hadiselerin herkesi üzdüğünü bildirerek, "Yaşanan tepkiler bu üzüntünün bir yansımasıdır ancak vatandaşlarımızın mutlaka sağduyulu davranması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Kürt vatandaşların da yaşanan olaylara karşı sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden Cirav, "PKK'nın yapmış olduğu terör eylemlerine, o bölgenin insanlarının da biraz daha seslerini yükseltmeleri gerektiğine inanıyorum. Güneydoğu'da, Doğu'da yaşayan Kürt vatandaşlarımızın PKK terör örgütüne karşı bir miktar daha seslerini yükseltmeleri gerekir. Bunun yapılması gerek. Dolayısıyla bu yapılmayıp sessiz kalındığı zaman insanlar etkileniyor" diye konuştu.

- "Bugün birlik ve beraberlik günüdür"

Cirav, Kürt vatandaşların hepsinin suçlu olduğunu düşünmenin yanlış olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu tarz hadiselerin olmaması gerekir. Bunun dışında siyasi partilerimizin de aynı dilden konuşması gerekir. Bugün iktidar eleştirilebilir ama bugün o eleştirinin dozunun çok düşük olması gerekir. Hatta bana göre hiç olmaması gerekir. Bu eleştiriler daha sonra yapılabilir. Burada siyasi partilerimiz ve temsilcilerine çok iş düşüyor. Bugün birlik ve beraberlik günüdür, asla bu eşkıya çetesine taviz verilmemesi gerekir."

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan da vatandaşları sağduyuya davet ederek, şöyle dedi:

"Bölücü unsurların emellerine alet olunmaması gerekiyor. Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda birlikte mücadele etmiş bir ulusun çocukları olarak bölücü unsurların emellerine alet olmadan vatandaşlarımızın, Türkiye'nin birliğine ve bütünlüğüne sahip çıkması gerekiyor. Özellikle Türk milletinin bir bütünün parçaları olduğunun ve birlik, beraberlik içerisinde olmamız, kesinlikle provokasyonlara gelmememiz gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum."

Öte yandan, Trabzon'daki bazı yerel gazeteler de "Saldırmak, Trabzonluya yakışmaz", "Oyuna gelme Trabzon", "Provokasyona gelmeyin" başlıklı haberlerle vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu.