Milyonlarca fındık üreticisinin beklediği fındık alım fiyatları açıklandı. Buna göre; yüzde 50 randıman  Giresun kalite kabuklu fındığın taban fiyatı 17 lira, Levant kalite kabuklu için de taban fiyat 16 buçuk lira oldu. Buna ek kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot, gübre desteği ve alan bazlı desteği de eklenince kilogram fiyatları 19 lira ile 18 buçuk lira arasına gelmiş oluyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Samsun ziraat odaları temsilcileri Toprak Mahsülleri Ofisi'nin  (TMO) biran önce devreye girip alımlara başlamaları  gerektiğini ifade etti.

MEMNUNİYET VERİCİ

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, üreticinin beklediği haberin geldiğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından üreticinin dört gözle beklediği fiyat açıklaması nihayet geldi. Tabi beklenen fiyat aralığı bu değildi ama açıklanan fiyat memnuniyet verici. Başta Samsun olmak üzere Karadeniz Bölgesi'ne hayılı ve uğurlu olsun. Burada yapılması gereken tek şey TMO'nun müdahale edip alımlara başlaması. Eğer TMO, ağustos ayı içerisinde  müdahale alımına başlamazsa fındık belirtilen fiyatın altına düşer. Daha sonra özel sektör de keyfi bir fiyat belirlemesine gidebilir.  Bunu istemeyiz. Bu sebeple TMO alımına bir an önce başlamalıdır" dedi.

ÜRETİCİ SABIRLI OLSUN 

Fiyatın memnun edici olduğu ifade eden Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, "Çok güzel bir fiyat açıklaması oldu. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Fiyat, tüm Karadeniz Bölgesi'ne hayırlı ve uğurlu olsun. Emeği geçen kurum, kuruluş ve değerli bürokratlarımıza şükranlarımızı sunarız. Burada önemli olan üreticinin biraz daha sabırlı davranıp, ürününü hemen pazara indrimemesi gerekiyor. İnşallah Toprak Mahsülleri Ofisi, yakın zamanda alıma başlayacaktır" diye konuştu.

TMO MÜDAHALE ETSİN 

Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ise, "Fiyat 17.50 TL'den açıklansaydı daha güzel olacaktı. Ancak açıklanan fiyat da kötü bir fiyat değil. Artık biran evvel TMO'nun konuya müdahalede bulunup ağustos ayı itibariye 16.50 TL'den alımlara başlaması gerekmektedir. Üreticinin borcu var, sabrı yok. Ayrıca üreticilerimizin fındığına iyi bakması, çürüklerini temizlemesi ve gereken önemi vermesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.