GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, geçen hafta 14 lirayı zorlayan 2015 ürünü fındık fiyatının düşüşe geçtiğini belirterek, "Bugün Giresun'da fındık fiyatı 11,50 liradan işlem görüyor. Bu kadar sert düşüşü biz de beklemiyorduk" dedi.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni mahsul fındık sezonunun geçen ay 12 liradan açıldığını anımsattı. İlk günlerde piyasaya az miktarda fındık gelmesi nedeniyle açılış fiyatının hızla artmaya başladığını ifade eden Yaman, "İlk hafta piyasa 12 liralık fiyatta sabitlendi ancak pazara az miktarda fındık inmesi nedeniyle ilerleyen günlerde piyasa hareketlenmeye başladı. Fiyat hızla artış gösterdi. Hatta geçtiğimiz hafta 14 lira seviyesini bile zorladı" diye konuştu.

Piyasaya dünden itibaren aşırı fındık getirilmeye başlandığını, buna bağlı olarak da fiyatın hızla düşüş eğilimine girdiğini kaydeden Yaman, şunları söyledi:

"İki gündür pazara çok hızlı fındık inişi var. Özellikle de emanete ürün tesliminde ciddi artış söz konusu. Buna bağlı olarak da fiyat hızla geriliyor. Birkaç gün önce 14 lirayı zorlayan fındık fiyatı, 11,50 liraya gerilemiş durumda. Pazara böyle fazla miktarda fındık gelişi devam ederse korkarız ki fiyat daha da düşecektir. Bu kadar sert düşüşü biz de beklemiyorduk." 

Üreticilerden paniğe kapılmamalarını ve piyasaya fındık indirmemelerini isteyen Yaman, "Lütfen ürünlerinizi ihtiyacınız kadar indirin. Emanete de kesinlikle fındık bırakmayın. Şu andaki düşüşün en büyük nedeni emanete bırakılan yüksek miktardaki fındıktır. Pazara gelen her fındık piyasanın ihtiyacını karşılayacağından fiyatın düşüşü devam edecektir. Bu nedenle ürününüze sahip çıkmak sizlerin elinde" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Fındık fiyatını üreticinin tavrı belirleyecek"

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu da serbest piyasada fiyatın, arz talep dengesine göre şekillendiğini söyledi. 

Yanıkoğlu, Ağustos ayında oluşan 13 liranın üzerindeki fiyatın, piyasaya az miktarda fındık inmesinden kaynaklandığına işaret ederek, "Fındıkta asıl fiyat eylül ve ekim aylarında şekillenmekte. Eylül ve ekim aylarında üreticinin elindeki fındığın büyük kısmı pazara inmiş oluyor. Her yıl olduğu gibi eylül ayının gelmesiyle pazara fındık inişi hızlandı. Arz talep dengesine göre de piyasada fiyat düşüşe geçmiş durumda" ifadelerine yer verdi.  

Fındık fiyatını üreticinin tavrının belirleyeceğinin altını çizen Yanıkoğlu, "Eğer üretici fındığına sahip çıkar ve pazara indirmezse fiyat yükselecektir. Ama tam tersi durum söz konusu olup pazara fazla miktarda indirirse de düşecektir. Önümüzdeki süreci iyi izleyerek piyasanın nasıl şekilleneceğini hep birlikte göreceğiz" dedi.