Yaprak KOÇER-İlker AKTAŞ/ÇARŞAMBA (Samsun), () - SAMSUN’un Çarşamba İlçesi’nde 15 yıllık evli olan 87 yaşındaki Mehmet ve 48 yaşındaki Rabia Caniklioğlu çifti, Sarıcalı Mezarlığı içinde bulunan iki odalı evde yaşıyor. Mezarlar ortasında korktuklarını belirten ailenin başka bir yerde yeni bir ev yapılması için Çarşamba Kaymakamlığı devreye girdi.
İki çocuk babası Mehmet Caniklioğlu, bugün mezarlık bulunan alana 27 yıl önce tek katlı bir ev yaptığını belirterek söz konusu arazinin 2 yıl sonra da satıldığını ardından mezarlık olduğunu söyledi. Evlerinin mezarlık alanı içinde kaldığını dile getiren Mehmet Caniklioğlu, şöyle dedi:
"Maddi durumumuzun iyi olmadığı için bir hayırseverin arsasına ev yapmıştık. Burada yaşıyorduk. Ancak daha sonra bu arazi satıldı ve mezarlık oldu. Bizim evimizde mezarlık alanını içinde kalmış oldu. 25 yılda mezarlık giderek doldu. Şimdi evimizin önünde sağında solunda kabirler var. Yıllardır bu şekilde yaşıyoruz. Evimizin hemen önünde mezarlar var. Gece gündüz korkuyoruz, dört yanımız mezar. Korkarak yaşıyoruz. Allah’a bizi buradan kurtarması için yalvarıyoruz. Gidecek yerimiz paramız olmadığı için burada kalıyoruz. Devletimizden yardım istiyoruz" diye konuştu.
Rabia Caniklioğlu da ev mezarlık içinde olduğu için özellikle geceleri çok korktuğunu dile getirerek, "Ölüler gelecek diye korkuyorum, ürperiyorum. Evimin camından penceresinden baksam, kapımın önünde otursam her taraf mezar dolu. Evimize gelen olursa gece kimse kalmıyor. Onlar da çekiniyorlar" dedi.
Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, ailenin bir yıl önce kendilerine bu durumu anlatarak yardım istediğini söyledi. Sorunu çözmeye çalıştıklarını anlatan Kaymakam Yıldız, "Aileye yeni bir ev yapacağız, ancak bir arsa bulmamız gerekiyor. Duyarlı vatandaşlarımızda hassasiyetlerini gösterdiler. Arsanın belirlenmesinin ardından evi biz yapacağız. İlçemizde bu gibi zor durumda olan 125 kişiye ev yaptık. Ama bu kişilerin kendi arsaları vardı ve bunun üzerine inşaatı yaptık. Ancak bu ailenin bir arsası olmadığı için arsa bulmamız gerekiyor. Bundan sonraki hayatlarını rahat yaşayabileceği bir ev yapacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI