Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yıldönümü Antalya’da coşkuyla kutlandı.

Antalya’da, dün Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkulu bir törenle kutlandı.

Törenler Vali Sebahattin Öztürk’ün makamında tebrikleri kabul etmesi ile başladı. Protokol daha sonra Cumhuriyet Meydanı katlı otopark üzerindeki Çanakkale Zaferi ve Kurtuluş Savaşı konulu sergiyi açtı.

Ardından Vali Sebahattin Öztürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İrfan Can ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın askeri araçla halkı selamladı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde gerçekleştirilen törene vatandaşların katılımı yoğun oldu. Yaşlısı genci ellerinde Türk bayrakları ile alanı doldurdu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından şiirler okundu, halk oyunları oynandı.

Törende konuşan Vali Sebahattin Öztürk, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 90. yıldönümünü kutladıklarını belirterek şöyle konuştu: “90 yıl insan yaşı için uzun, devletler tarihi için genç sayılacak bir zaman dilimini ifade eder. Türkiye Cumhuriyeti 90 yılda çok büyük başarılara imza attı. Toplumsal ve ekonomik anlamda büyük ilerleme kaydetti. Yaklaşık 900 yıllık Anadoludaki varlığımız 20. yüzyılın başında bir varlık ve yokluk mücadelesinden, Kurtuluş Savaşımızın önderi Atatürk ve silah arkadaşlarının ve bütün bir milletin çabasıyla küllerinden yeniden doğdu. İşte bu doğum Cumhuriyetle taçlandırıldı. Cumhuriyet bizim için sadece bir devlet yönetimi değil aynı zaman da İstiklal Savaşımızın başarıyla sonuçlanmasının da bütün dünyaya ilanıyla bir kahramanlık destanıdır. Kurtuluş Savaşı bu milletin zor şartlarında erkeğiyle kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle neler başarabileceğini dosta düşmana gösterdiği bir bağımsızlık destanıdır.”

Cumhuriyet ile 90 yılda Türkiye’de demokrasinin gelişip kökleştiğini ifade eden Vali Öztürk, şunları söyledi: “Bugün Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olmasının yanı sıra pek çok alanda Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık isteğini yakalamıştır. Türkiye Cumhuriyeti çağdaş bir devlettir. Bulunduğu coğrafyada bir huzur adasıdır. Geleceğe güvenle bakan bir halk devletidir. Türkiye Cumhuriyeti birlik ve beraberlikle yaşayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun kurucusu ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyorum.”

Konuşmanın ardından tören askeri geçitle sürdü. Vali Öztürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İrfan Can, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, geçit yapan öğrencileri ayakta selamladı. Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Antalya Şubesi’nin taşıdığı dev Türk Bayrağı alkış aldı. Türkiye Sakatlar Derneği üyelerinin tekerlekli sandalyeleriyle protokolü ve halkı selamladığı geçit töreninde, en büyük ilgiyi renkli kıyafetleri ile anaokulu öğrencileri aldı. Minikler, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle geçiş yaptı. Akdeniz Üniversitesi öğrencileri çeşitli toplulukları ile törene renk kattı. Üniversitenin Amerikan Futbolu takımının kısa oyunu beğenildi. Oyuna kendilerini fazla kaptıran oyuncular Vali Öztürk'ün önünde yere düştü. Atlı polislerin geçişi ilgiyle izlendi. 330 öğrenciden oluşan bando gösterisi ilgiyle takip edildi. Askeri mangaların geçişi de Antalyalılar tarafından alkış topladı. Resmi geçit töreninin ardından kutlamalar sona erdi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Tören sonunda Vali Öztürk, emek veren öğretmenleri tebrik etti. Kutlamalar ordu evinde devam etti. Törene, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse katılırken, milletvekillerinin katılmadığı gözlendi.