Yaklaşık 2 aydır Türkiye’nin gündeminde olan koalisyon görüşmeleri üzerine anket çalışması düzenleyen Politic’s Araştırma Şirketi, gündemdeki birçok konu hakkında önemli ipuçları verdi. Yapılan çalışmaya göre, AK Parti’ye, CHP’ye, MHP’ye ve HDP’ye oy veren seçmen, koalisyon çalışmalarında CHP’yi yüzde 13, MHP’yi ise yüzde 10 başarılı buluyor.

7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinin ardından AK Parti’nin 13 yıllık tek parti iktidarı geride kalırken, kamuoyunun cevabını merakla beklediği soru ise "Siyasi partiler bir formül bulup hükümeti kurabilecekler mi, yoksa vatandaşa tekrar sandık yolu mu gözükecek" oldu. Politic’s Araştırma Şirketi tarafından yapılan Türkiye gündem araştırması, vatandaşın koalisyon görüşmeleri, 24 Temmuz operasyonu, çözüm süreci ve Kürt sorunu gibi gündemdeki birçok konu hakkında görüşleri ile ilgili önemli ipuçları verdi. Türkiye’nin 12 ilinde bin 381 kişiyle yüz yüze yapılan çalışmada gündeme dair birçok soru vatandaşa yöneltildi.

UZUN BİR ARADAN SONRA EN ÖNEMLİ SORUN ‘TERÖR’

Araştırma şirketinin yönelttiği ‘Türkiye’nin en önemli sorunu nedir’ sorusuna geçmiş yıllarda işsizlik, ekonomi ve terör cevabı veren vatandaşlar, bu sefer ise yüzde 41,20’si terör, yüzde 12,09’u işsizlik, yüzde 11,95’i ekonomi olarak cevapladı.

VATANDAŞ YAPILAN OPERASYONLARDA KARARSIZ

Katılımcılara yöneltilen ‘24 Temmuzda Türk jetlerinin PKK VE İŞID kamplarını bombalamasını nasıl karşılıyorsunuz’ sorusuna ise yüzde 51,40 olumlu, yüzde 26,57’si olumsuz ve yüzde 22,09’u ise kararsız cevabını verdi. Vatandaşların PKK ve PYD ile yapılan mücadele konusunda kafasının karışık olduğunu yüzde 35,23 oranı gösteriyor. Yüzde 35,23 PKK bitirilene kadar askeri operasyonların devam etmesi gerektiğini savunurken, yüzde 23,42’si ise mücadele ile sorunun çözüleceğini düşünmediğini ortaya koyuyor. Yüzde 20’lik bir kesim de PKK silah bırakıp yurtdışına çıkmayı kabul edene kadar operasyonlar devam etmeli görüşünü savunurken, yüzde 20’lik bir kesim ise operasyonların siyasi olduğunu başarılı olmayacağı görüşünde.

"24 Temmuz operasyonları sonrası siyasi partilerin performansını nasıl buluyorsunuz" sorusuna AK Parti ve HDP seçmeni, sürecin iyi yönetildiğini düşünürken, CHP ve MHP seçmeni ise 24 Temmuz sonrası partililerin performansından memnun değil. Özelikle CHP seçmeni partilerinin daha aktif olması gerektiği görüşünü paylaşıyor.

Hükümetin ve Kandil’in açıklamaları çözüm sürecinin geleceği konusunda çıkmaz yola girildiği şeklinde yorumlanırken, 3 yıldır büyük çaba sarf edilen çözüm sürecinin geleceği konusunda katılımcıların da fikir ayrılığı dikkat çekiyor. Yüzde 28’lik bir kesim baştan itibaren çözüm sürecinin hata olduğunu savunurken, yüzde 21’lik bir kesim ise çözüm sürecinin bittiğini düşünüyor. Yüzde 22’lik bir seçmen grubu çözüm sürecinden hala umutlu ve uygun ortam tekrar oluşturularak devam ettirilmesi gerektiği yönünde görüş bildiriyor. Yüzde 15’lik bir kesim ise çözüm sürecinin sekteye uğradığını fakat devam ettirilme imkanının hala bulunduğunu düşünüyor.

Katılımcılara Kürt meselesiyle ilgili fikirleri sorulduğunda ise yüzde 18,25’i sorun olduğunu, yüzde 8,04’ü sorunun olmadığını savundu. Yüzde 45,91’i ise Kürt meselesi olmadığını, terör meselesi olduğunu ortaya koydu. Kürt sorunu konusunda vatandaşın son gelişmeler ışığında tepkilerinin değiştiği görüldü.



SEÇMEN ERKEN SEÇİMDEN YANA

Katılımcılara sorulan "Erken seçim yapılmalı mı" sorusuna yüzde 48,95’lik seçmen grubu ’evet’ cevabını verirken, yüzde 31,21’i erken seçime ’hayır’ diyor. Ayrıca yüzde 16’lık bir kararsız kesim bulunmaktadır. Erken seçimi en fazla isteyen yüzde 66,79 ile AK Parti seçmeni oldu. MHP seçmeni yüzde 45,76 oranında kalırken, CHP seçmenin ise yüzde 40’74’ü erken seçim olmasını istiyor. HDP seçmeninin yüzde 85’inin erken seçim istememesi yine dikkat çeken detaylardan birisi oldu.