ORDU (AA) - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı (FTG) Edip Sevinç, "Türk fındığının tek sahibi vardır o da fındık üreticisidir. Fındık fiyatını sadece ve sadece Türk köylüsü belirlemektedir" dedi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla bir otelde basın toplantısı düzenleyen Sevinç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sevinç, bir gazetecinin, "Serbest piyasada oluşan fındık fiyatlarını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, 2009 yılından bu yana serbest piyasadaki fındık fiyatlarının arz ve talebe göre şekillendiğini belirtti.

Sonraki yıllarda fındık fiyatlarında ciddi düşüş yaşanacağı endişesinin oluştuğunu ifade eden Sevinç, "Aradan geçen süre içinde bu endişelerin yersiz olduğunu gördük. Fındık fiyatı serbest piyasada alıcı ile satıcı arasında arz ve talebe göre belirlenmektedir. Türk fındığının tek sahibi vardır o da fındık üreticisidir. Fındık üreticisi malını istediği fiyattan satma özgürlüğüne sahiptir. Fındık fiyatını sadece ve sadece Türk köylüsü belirlemektedir" diye konuştu.

Sevinç, piyasada fındık arzıyla ilgili sıkıntı olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Stok sorunumuz yoktur. İhracat edecek kadar fındık bulunmaktadır. Zaten stok sorunu varsa fiyatlar yükselir ve bu sorun halledilir. Şu anda piyasa ekonomisi bütün şartlarıyla işlemektedir ama sonuçta üretici fındığının daha fazla yükselmesini istiyorsa pazara daha az fındık indirecektir. Fındıklarını satacaklarsa da daha farklı olacaktır yani iş üreticide bitmektedir."

- "Verim, kalite ve üretime önem verilmeli"

Fındığın artık devletin, TMO'nun ve FİSKOBİRLİK'in vesayetinden kurtulup esas sahibinin eline geçtiğine dikkati çeken Sevinç, "Bunun da esas sahibi köylümüzdür. Fiyatların serbest piyasaya bırakılma kararı Sayın Cumhurbaşkanımızın, başbakanlığı döneminde aldığı tarihi bir karardır. Bu kararın haklı olduğunu ve serbest piyasasının ne kadar doğru olduğunu herkes gördü" değerlendirmesinde bulundu.

Sevinç, Türkiye'nin, kendisini tehdit eden alternatif üretici ülkeleri bertaraf edebilmesinin yolları olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Öncelikle verimliliğimizin kalitesini artıracağız. Ardından üretim miktarına dikkat edeceğiz. Ondan sonra da kaliteye önem göstereceğiz. Bunları Türkiye hallettiği taktirde rakibinin olabilmesi mümkün değildir. Kısaca verim, kalite ve üretime önem verilmelidir. Bunları hallettiğimiz taktirde sırayla İtalya, Amerika, Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin esamesi okunmaz. Türkiye teknolojisi, ticari potansiyeli, fındık ihracatçısının dünya ile olan koordinasyonu, birikimi, bankacılık sisteminin gelişmişliği sebebiyle hepsini adeta süpürür çünkü Türkiye'yi tehdit eden şey, Türk üreticisini, sanayicisini, tüccarını ve devletimizi tehdit eden şeydir. Lütfen üreticilerimiz bu konulara önem vererek üretimlerini artırmaya ve üretirken de kaliteli üretim yapmaya önem göstersinler."

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yılmaz ise fındığın Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinin başında geldiğini anımsattı.

Türkiye'nin fındık üretiminde lider ülke konumunda olduğunu ifade eden Yılmaz, "Verim ve kaliteye baktığınız zaman lider ülkeye yakışmayan bir verim ve kalite söz konusu. Dolayısıyla bizim lider ülkeye yakışan verim ve kaliteyi yakalamamız lazım. Bunun için de başta bizler olmak üzere tüm üreticilere iş düşmektedir" dedi.