Antalya’da 66 yaşındaki kalp hastasına, beyin kanaması nedeniyle yaşamını yitiren 63 yaşındaki kişinin kalbi nakledildi. Operasyonu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, donör ve hasta yaşı açısından Türkiye’deki ender nakillerden birisi olduğunu belirterek, bu tür nakillerin az yapıldığı için ’marjinal nakil’ olarak adlandırıldığını bildirdi.
Konya’da yaşayan 3 çocuk babası emekli başkomiser Cemal Demir’e, 3 yıl önce kalp yetmezliği teşhisi konuldu. İlaç tedavisiyle yaşamını sürdüren Demir’in kalp fonksiyonları geçtiğimiz yıl tamamen bozuldu. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi yoğun bakım ünitesine kaldırılan Demir, Sağlık Bakanlığı’nın acil kalp bekleme listesine yazıldı.
Cemal Demir’e, bir ay önce kalp bulunduğu haberi geldi. Geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren 63 yaşındaki Ahmet Demiraslan’ın kalbi, Akdeniz Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid başkanlığındaki ekip tarafından Demir’e nakledildi.
“KALBİ BAĞIŞLAYAN AİLE SAYESİNDE HAYAT YENİDEN BAŞLADI”
Başarıyla gerçekleşen naklin ardından hızla iyileşen Demir, “Üç yıl önce kalp yetmezliği teşhisi kondu. İlaç tedavisiyle yaşamımı sürdürdüm ama bu zamanın büyük kısmını hastanede geçirdim. Doktorlar, kalp nakli yapılması gerektiğini söyleyince benim için sonun geldiğini düşündüm. Kalbi bağışlayan aile sayesinde hayat benim için yeniden başladı” dedi.
MARJİNAL NAKİL
Naklin, Akdeniz Üniversitesi’nde bugüne kadar yapılan en yaşlı donörden kalp nakli olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Bayezid ise, “Hem donörün hem de hastanın yaşı açısından Türkiye’deki ender nakillerden birisi oldu. Bu tür nakiller nadir yapıldığı için ‘marjinal nakil’ denir. Kalp sağlıklı olduğu için kullanmaya karar verdik. Nakil başarılı oldu. Hastada hiçbir sıkıntı yok. Birkaç hafta içerisinde taburcu edeceğiz” diye konuştu.