Emekli maaşlarının hesaplama yöntemleri ve aylık bağlama oranlarındaki farklılıklar çalışanların da kafasını karıştırıyor. Sabah'dan Faruk Erdem'in yazısına göre özellikle 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş çalışanların emeklilik maaşı hesabında üç farklı dönem alınıyor ve ayrı ayrı hesaplama yapılıyor. Emekli maaşını artıran en önemli kriter ise aldığımız brüt ücretler. Dolayısıyla emeklilik tarihi gelen bazı çalışanlar bir süre daha çalışıp yüksekten prim ödeyerek daha yüksek maaş almaya çalışıyor.

Ancak burada elde edilen fazla gelir kaçırılan maaşlardan çok değil. O yüzden karar verirken bir kez daha düşünmenizi öneririm. İsterseniz bir örnek ile bu durumu açıklayalım...

MAAŞ NE KADAR ARTAR?

Bir çalışanın bu yıl emeklilik süresinin dolduğunu farz edelim. Bu çalışan eğer iki yıl daha yüksekten prim ödeyip sonra emekli olmayı düşünürse hesabı şöyle olacak:

İki yıl en yüksekten prim ödese bile bu iki yılda maaşına eklenecek miktar 100-150 lira civarında olacak. Yani 2.500 lira maaş alacağı yerde 2.650 lira alacak. Oysa bu süre içinde yani iki yılda tam 24 maaştan vazgeçecek. Bu da toplamda 60 bin lira bir paraya tekabül ediyor. Alacağı 150 lira farkı 60 bin liraya tamamlayabilmesi için 400 ay geçmesi gerekiyor.

MİLLİYET