RİZE (AA) - MUHİTTİN SANDIKÇI - Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, kaçak çayın sektöre zarar verdiğini, bu konuda önlem alınması gerektiğini belirterek, "Pazar hakimiyetine ve yıllık üretimine baktığımızda Türkiye'ye yılda yaklaşık 45-50 bin ton civarında kaçak çay girdiği net olarak ortada" dedi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türk çayının marka değerinin arttığını ifade ederek, ülkeye kaçak yollarla sokulan kalitesiz çayların iç piyasada sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında bir çok tedbirlerin alındığını, buna rağmen beklenen başarının sağlanamadığını anlatan Erdoğan, "Pazar hakimiyetine ve yıllık üretimine baktığımızda Türkiye'ye yılda yaklaşık 45-50 bin ton civarında kaçak çay girdiği net olarak ortada. Kaçak çay Türk çayının geleceğini tehdit ediyor" diye konuştu.

Gümrük kapılarındaki kontrolsüz geçişlerin engellenmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Gümrük kapılarında tedbirlerin arttırılması çok önemli. Şehirlerarası yollarda kontrol mekanizması kurulmalı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığının kontrolleri ve caydırıcı müeyyidelerinin olması lazım" görüşünü dile getirdi.

Kaçak çayın satın alınan firmalar tarafından "Türk çayı" ambalajlarıyla piyasaya sürüldüğünü belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kalitesiz, sağlığa zararlı, üretimi şekli belli olmayan, hijyenik bir ortamda üretilmeyen bir ürün Türk çayı olarak piyasaya girdiğinde geleceği de tehdit ediyor. Türk çayının kalitesi bu tip nedenlerle düşük gösteriliyor. Özellikle İran'da üretilen ve Türk çayına benzeyen çay, Türk çayı, Karadeniz çayı ambalajlarına konulup tüketime sunuluyor. Bu çay kötü kokusu, midede yaptığı sancı nedeniyle insanları farklı içeceklere yöneltiyor. Türk çay tüketimini tehdit ediyor. Türk çayının kaçak çayın tehdidi ile imajı bozuluyor."