ANKARA (İHA) – Türkiye, Dünya Miras Komitesi’nin son toplantısına iki başarıyla imzasını Attı. ‘Bursa ve Cumalıkızık’ ile Bergama, artık Dünya Mirası Asıl Listesinde.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dünya Miras Komitesi’nin Doha’daki 38. Dönem Toplantısı’nda aday listesindeki iki dosyasını asıl listeye geçirerek Türkiye’ye büyük bir gurur ve sevinç yaşattı.
2000 yılında Geçici Listeye alınan ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu’ Dünya Miras Listesi adaylık dosyası, Doha’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38. Dönem Toplantısı’nda kabul edildi.
Ayrıca, Türkiye’den komiteye sunulan ve Doha’daki toplantıda ele alınan bir diğer aday da 2011 yılında geçici listeye kabul edilen Bergama'ydı.
Komite, ‘Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’ dosyasının da Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, çifte başarıyı Twitter’dan duyurdu. Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, ‘Bursa ve Cumalıkızık’ dosyasının başarısını, “Doha’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38. Dönem Toplantısı’ndan az önce sevindirici bir haber aldık. ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu’nun Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verildi. Söz konusu alanın Dünya Miras Listesine alınması ile bu listedeki varlık sayımız 12 olmuştur. Hayırlı olsun. Adaylık dosyası, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüz ile Bursa B.Bld. tarafından hazırlanmıştır. Emeği geçenlere teşekkür ederim. “Bursa ve Cumalıkızık, ticari kültürü ve kente yakın kırsal yaşamın devamlılığı ile Osmanlı yaşam vizyonuna iyi bir örnek teşkil etmektedir. Bergama’nın başarısını, “Doha’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38. Dönem Toplantısı’ndan sevindirici haberler ardı ardına geliyor. Türkiye’den komiteye sunulan bir diğer aday da 2011 yılında geçici listeye kabul edilen Bergama'ydı.”
“Bergama, ‘Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’ dosyasının da Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesine karar verildi.”
“Helenistik dönemin en büyük kütüphanelerinden birine sahip Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde listeye girdi. Bergama'nın da listeye alınmasıyla D.M. Listesi'ndeki varlık sayımız 13 oldu. Önümüzdeki yıl ise Diyarbakır ve Efes'in dosyaları görüşülecek” tweetleriyle paylaştı.
“Bursa ve Cumalıkızık” ve Bergama’nın Dünya Miras Listesi'ne kabul edildiği Doha'daki toplantıda Almanya’dan Çin’e, Meksika’dan Fransa’ya, Danimarka’ya kadar birçok ülkeden dünyaca ünlü tarihi ve kültürel varlık listeye alınmak için değerlendirildi.
“Bursa ve Cumalıkızık” ve Bergama dosyalarının eklenmesiyle Türkiye’nin listedeki 11 tarihi ve kültürel varlığı 13’e yükseldi.
Böylece kısa bir süre önce İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine karar verecek ekibe giren Türkiye, uluslararası arenada iki önemli gelişmeye daha imzasını attı.
OSMANLI'IN İZLERİNİ TAŞIYAN ‘CUMALIKIZIK’
Dünya Miras Listesine alınan ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu’ Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşuyor.
Osmanlı’nın erken dönemlerinin günümüze ulaşan en güzel kırsal kesim sivil mimari örneklerinden biri olan Cumalıkızık, 2000 yılında Dünya Miras Geçici Listesine alındı. 1300’lü yıllarda bir vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, artık ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ dosyası ile Dünya Miras Asıl Listesi’nde.
Dosyada, Cumalıkızık ile hanları-külliyeleriyle Bursa ve bu yerleşim merkezlerinin Osmanlı ekonomisindeki rolü ve Osmanlı’nın bir beylikten imparatorluk haline dönüşmesi teması işlendi.
Ayrıca, Bursa’nın kent planlaması açısından, sonraki payitahtlar Edirne ve İstanbul’a örnek olması ve payitahtın taşınmasından sonra da manevi önemini devam ettirmesi de dosyada işlenen konular arasında.
GEÇİCİ LİSTEYE KABUL EDİLEN ‘BERGAMA’
Türkiye’den komiteye sunulan bir diğer aday da 2011 yılında Geçici Listeye kabul edilen Bergama.
Bergama, ‘Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’ dosyasıyla komiteye sunuldu. Helenistik Dönemin en büyük kütüphanesinin kurulduğu Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde listeye aday. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama, akrapol, çevresindeki yedi adet tümülüs ve Kybele Kutsal Alanı olmak üzere dokuz bileşenden oluşuyor.
Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’nde çoktan yerini alan dosyalar ise; İstanbul’un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Safranbolu Şehri, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis ve Çatalhöyük Neolitik Kenti.