ZONGULDAK (AA) - Zonguldak İdare Mahkemesi, Filyos Çayı üzerindeki köprünün çökmesi sonucu hayatını kaybeden 7 kişinin varislerine toplam 630 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Çaycuma ilçesinden geçen Filyos Çayı üzerindeki köprünün çökmesi sonucu hayatını kaybeden 15 kişiden Meryem ve Muharrem Başören çifti ile İsmail Örenbaş, Veli Kaya, Hayriye Güner, Alim Başören ve Ali Rıza Kaya'nın varislerinin, üç kurum hakkında Zonguldak İdare Mahkemesine açtığı dava sonuçlandı.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, Çaycuma Belediyesinin, köprünün ve köprü ayaklarındaki oyulmayı önlemek için oluşturulan kaya dolgu bariyerinin denetimi ile bakım ve onarımından sorumlu olduğu belirtildi.

Belediyenin, 18 Nisan 2011'den itibaren köprüyle ilgili herhangi bir bakım ve onarım çalışması yapmadığı veya yaptırmadığı vurgulanan raporda, şöyle denildi:

"Bunun sonucunda köprü ayağında oluşabilecek oyulmayı önleyen kaya dolgu bariyerin fonksiyonunu kaybettiği, bilahare meydana gelen yağış seviyesine bağlı olarak Filyos Çayı'nın ortasında bulunan köprü ayaklarının oyulması nedeniyle boşta kalan kazıkların taşıma gücündeki azalma ve kazıkların taşıma gücünü yitirmesi sonucu tabliye yüklerini taşımaması sonucu köprü çökmüştür. Köprünün çökme tehlikesine karşı trafiğe kapatılmaması dahil, her türlü güvenlik önlemini almayan belediyenin köprünün çökmesinde hizmet kusuru bulunduğu anlaşılmaktadır."

Mahkeme de bilirkişi raporundan hareketle, belediyeyi kusurlu bularak Meryem ve Mehmet Başören'in 3 varisine 120 bin, İsmail Örenbaş'ın 5 varisine 100 bin, Veli Kaya'nın 7 varisine 120 bin, Hayriye Güner'in 5 varisine 90 bin, Alim Başören'in 4 varisine 80 bin, Ali Rıza Kaya'nın 6 varisine 120 bin olmak üzere toplam 630 bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

-Olay

Çaycuma'da, 6 Nisan 2012'de Filyos Çayı üzerindeki köprünün bir bölümünün çökmesi sonucu içinde 10 kişi bulunan minibüs ile 5 yaya suya düşerek akıntıya kapılmış, çaya düşen otomobildeki Seyfi Baysal ile Suat Özcan kendi çabalarıyla kurtulmayı başarmıştı.

Olayın ardından başlatılan arama çalışmalarında, farklı zaman dilimlerinde 11 kişinin cesedine ulaşılmış, 4 kişinin cesedi ise bulunamamıştı.

DSİ 232. Şube Müdürlüğü ve Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra dönemin Çaycuma Belediye Başkanı ile Fen İşleri Müdür Vekili hakkında soruşturma izni verilmemişti.