Cemal KÖYÜK/İSTANBUL, () BOZCAADA'ya tatile gelenler,  akın akın adanın en yüksek yeri Göztepe’ye çıkarak muhteşem gün batımını seyretmenin doyulmaz keyfini yaşıyorlar.

Bozcaada, Türkiye'nin üçüncü büyük adası. Kışın 500 olan nüfus yazın 5 bine çıkıyor. Bozcaada, Çanakkale’ye bağlı şirin bir ilçe.Türkiye'nin turizmi yoğun yaşayan tatil beldelerinin başında geliyor. Başta İstanbul, İzmir, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve bir çok ile yakınlığı, deniz ve karayoluyla ulaşımın kolay olması nedeniyle tatil için yoğun olarak tercih ediliyor. Gün boyu süren ve eşsiz koyları görme imkanı sunan tekne turları, plajları, şirin limanı, restoranları, çay bahçeleri, hediyelik eşya satıcıları, Rum meyhaneleri sokağı, eski Rum evleri, tarihi Bozcaada Müzesi, sokakları, rengarenk evleri, otelleri, pansiyonları ve yöresel ürünlerin satıldığı tezgahların bulunduğu sokakları ile büyük ilgi görüyor. Bozcaada’nın ünlü şaraplarına tadını veren buradaki bağlarda yetişen üzümleri çarşıdan satın almak da mümkün.

GÜN BATIMI TURLARI

Bozcaada’dan ayrılmadan günbatımı turlarına katılmak gerek. Bozcaada meydanındaki duraktan her akşam saat 18.00’de kalkan gün batımı turları 20 lira karşılığında eşsiz manzarayı izleme imkanı sunuyor. Bozcaada'nın en yüksek noktası olan Göztepe, rüzgar türbinlerinin arasında gün batımını izlemeye gelenlerle dolup taşıyor. Hatta öyle ki en iyi yeri kapmak için daha erken saatlerde gelip portatif sandalyelerini denizin kenarındaki tepenin en ucuna koyarak gün batımının yaklaşacağı saati sabırsızlıkla beklemeye başlıyorlar. Gün batımının en keyifli anları ise, yavaş yavaş batmaya ve kırmızılaşmaya başlayan güneşin karşısına geçen tatilciler bu güzel anları cep telefonları ile veya fotoğraf makineleri ile kendilerini çekerek ölümsüzleştirmek kalıyor. Gün batımı sonrası ise tepeden mutlu bir şekilde ayrılıyorlar.

BOZCAADA MÜZESİ: TARİH FIŞKIRIYOR

Bozcada Müzesi ise adaya gelip görülmesi gereken diğer bir nokta. Müzeyi gezmeye gelenler 10 lira ödeyerek tarihi adeta yaşıyorlar. Bozcaada’ya savaşmak için gelen yabancı askerlerin ülkelerine gönderdikleri Bozcada manzaralı kart postalları ve mektupları sergileniyor.  1915’de Çanakkale savaşlarında askerin kullandığı postallar, su mataraları, yemek kapları,çatallar kaşıklar, mermiler de sergileniyor.
Zemin kat ve üst katlar olmak üzere 6 sergi odası bulunan Müzede,
Bozcada'da yaşayan Rum ailelerin fotoğrafları, giysileri, eşyaları, yaptıkları
mesleklere ait objeler, şarap üretimi için kullanılan eski malzemeler, ayakkabı, bakkaliye, demircilik, seyyar oyuncakçı, terzicilik, küfecilik, sünnetçi, süngercilik, kasap, meyhaneci, kasap ve denizcilik mesleklerine ait mMateryeler, objeler, giysiler, mektuplar ve Bozcaada’ya ait eski siyah beyaz Fotoğraflar da yer alırken, eski mezar taşları da sergide dikkat çekiyor. Ortodoks vatandaşlarının günlük
yaşamlarında kullandığı objeler de yer alırken, Bozcaada tarihi ile ilgili 50 ayrı konu başlığında 15 binden fazla fotoğraf, gravür,harita ve obje bulunan müzede Türk ve Rum ailelerin  fFarklı hikayelerini anlatan eserler de sergileniyor. Müzede ayrıca eski evlerin yapımında kullanılan üstlerinde Rum ve Türk ibareleri bulunan Kırmızı tuğlalarda sergileniyor. Müze 1 Nisan’dan itibaren başlayarak 31 Ekim tarihine kadar açık kalıyor. Sabah 10.00 da açılan müze akşam saat 20.00 ye kadar gezilebiliyor.
Müzede her odayı gezerken  görevli bir kişi tarafından önce genel bilgiler veriliyor. Müzede seramik objeler, gümüş takılar, hediyelik eşyalar,kartpostallar ve kitap satışları da yapılıyor.

(FOTOĞRAF)