Tokat’ta il dışına kurban pazarlarına götürülecek olan dişi kurbanlıklar veteriner hekim kontrolünden geçiriliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı’nda damızlık değeri olan hayvanların kesimi yasaklanırken, damızlık değeri olmayan dişi hayvanlar kurban pazarlarına veteriner hekimlerin raporu ile sevk edilebiliyor. Bu kapsamda Tokat’ta il dışına kurban pazarlarına götürülecek olan kurbanlıklar veteriner hekimlerin kontrolünden geçiriliyor. Veteriner Hekim Abdulhamit Çelik,dini yönden de ve damızlık vasfını yitirmiş gebe olmayan hayvanların sevki veteriner hekimin vereceği raporla yapılabildiğini söyledi.

Damızlık hayvan sayısının kritik sayıya gelmesi nedeni ile dişi hayvan kesiminin yasaklandığına dikkat çeken Çelik, damızlık vasfını yitirmiş kurbanlıkların veteriner hekimin onayı ile kesime sevk edilebildiğini belirterek,"Tokat’ta ayın 15’i itibariyle kurbanlık sevkleri başlayacak. Yoğun bir şekilde kurbanlıkların muayenelerini yapıyoruz. Dişi hayvanların damızlık değeri var mı yok mu? Muayeneleri yapılıyor. Bu kapsamda hayvan gebe mi değil mi ? Ona bakıyoruz. Gebe olanların kesilmesi zaten mümkün değil. Gebe olmayanlar içerisinden ise hem dini yönden hemde bakanlığımızın uygulamaya koyduğu damızlık değeri açısından iki yönlü inceliyoruz. Bu muayenelerden geçen hayvanların kesimine onay veriyoruz" dedi.

Tokatlı besici Salih Kavaklı, Kurban Bayramı’na kısa bir süre kalan dişi hayvan kesiminin yasaklanması nedeni ile bazı sorunlar yaşadıklarını ifade ederek,"Damızlık olabilecek olan kurbanlıkları veteriner hekimimiz ayırdı. Damızlık olabilecekler kalacak, olamayacakların sevkini alacağız. Bu anlamda hayvan başına ödememiz gereken ücretleri ödeyeceğiz. Bu sevki gerçekleştireceğiz ama yoldan döner miyiz, dönmez miyiz? Nereye kadar gideriz belli değil" diye konuştu.

Kars’ta hayvancılık yapan İnan Varlı, dişi kurban kesimin yasaklanması nedeni ile mağdur olduklarını ileri sürdü. Tokat’a kurbanlık getirdiklerini ifade eden Varlı,"Kars hayvan pazarında şuan piyasa durgun. Büyük şehirlere giden kurbanlıkların büyük bir kısmı Kars’tan temin ediliyor. Dişi mal kesilmeyecekse devlet büyüklerimiz dişi mal sahiplerine düve, inek olsun damızlık birlikleri aracılığı ile destek versinler o zaman kesilmesin" şeklinde konuştu.