DEVLET Su İşleri Edirne 11’nci Bölge Müdürlü, taşkınların yaşandığı Meriç ve Tunca nehirlerinin kıyısında bulunan aralarında resmi kurum sosyal tesislerinde bulunduğu 33 işletmeye su taşkınları gerekçe gösterilerek yıkım için tebligat gönderdi.
Meriç ve Tunca nehirlerinin sık sık taşmasını üzerine DSİ Edirne 11’nci Bölge Müdürlüğü ilgili kanun hükümlerine göre harekete geçti. Nehir kenarındaki sosyal tesis ve işletmelerle ilgili müfettiş raporunu da dikkate alan DSİ, tesis ve işletmelere 15 Aralık tarihine kadar yıkım için süre verdi. Sahiplerinin yıkmaması halinde kurum tarafından yıkım yapılarak masraflarının tahsil edileceği de yazılı tebligatta bildirildi. Yazıda ayrıca yıkım yapıldıktan sonraki durumu gösteren fotoğraf ve görüntülerinde DSİ’ye yollanması istendi.
VALİ, ‘DSİ GÖREVİNİ YAPTI’
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin taşkın bölgesindeki yıkımı yapılması istenen iş yerleri hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vali Şahin, taşkın sahasındaki işletmelerin yıkımı için 2 yıl önce müfettişlerin rapor hazırladığını ifade ederek, “Ama şunu da ifade etmek lazım. Bunlar günü birlik tesisler. Belki İdare Mahkemeleri'nde durdurabilirler. Ama müfettiş raporuna göre biz bu işin peşindeyiz. Eğer Devlet Su İşleri, Valilik görevini yapmazsa görevini ihmal ve görevi kötüye kullanma olur. Bu vesileyle çalışmaya başlandı” dedi.
YIKIM KARARINA İSYAN ETTİLER
Meriç ve Tunca nehir kenarında işletmeleri bulunanlar ise yıkım kararına tepki gösterdi. İşletme sahiplerinden Yılmaz Söz, 4 gün önce ellerine tebligat geldiğini belirterek, “Meriç Nehri kıyısında 30 yıldır çay bahçesi işletiyorum. 10 günde yıkıp boşaltması imkansız. Böyle karar verilmez. Ben 30 yıldır burada işletmecilik yapıyorum. Bu karar hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda valimizden ve devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz” dedi.
DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı ise 4373 Sayılı Kanun gereği taşkın alanı ilan edilen yerlere yapı yapılamayacağını söyleyerek, “Taşkın sahasında yapılar tespit edildi. Ayrıca bu konuda hazırlanan raporda var” dedi.

FOTOĞRAFLI