Doç. Dr. Gökhan Gündoğdu, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde yaptığı araştırmalar neticesinde çocukların aikido ile koordineli hareketler yaptığını, bunun da beden ve beyin gelişimi için çok faydalı olduğunu söyledi.
Çocuklarda beyin ve beden koordinasyonunu sağlayan hareketleri öğrenmenin en kolay yolunu aikido oyun modeli oluşturuyor. Aikidoyu oyunla öğrenen çocuklar zaman içerisinde sporun kazanımlarını alışkanlığa dönüştürürken, akademik ve sosyal hayatta da daha başarılı oluyor. Doç. Dr. Gökhan Gündoğdu, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde yaptığı araştırmalar neticesinde çocukların aikido ile koordineli hareketler yaptığını, bunun da beden ve beyin gelişimi için çok faydalı olduğunu söyledi. Çocukta ince ve kaba motor hareketlerinin gelişiminin ilkokulda kalem tutmaktan ileriki yaşlarda ameliyat yapmaya dek önemli olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Erişkinlerde öğrenme eğitim, çocuklarda ise oyun ile olur. Eğitmenler tarafından çocuklara verilen aikido eğitimleri, oyun içinde koordineli hareketler haline getirilerek çocuğa sunulur. Çocuklar farkına varmadan yaptıkları bu hareketlerle kas-kemik gelişimini sağlarken, yavaş yavaş da kendilerini savunmalarına yarayacak bir sporu öğrenirler” dedi.
“KENDİLERİNE OLAN ÖZGÜVENLERİ ARTACAK”
Doç. Dr. Gökhan Gündoğdu, aikidonun oyun ve antrenman içerisinde çocukları disiplinize ettiğini de belirtti. Gündoğdu, “Antrenman mekanına giriş ve çıkışlarda saygı ve disiplin içeren hareketler, çocukların aikido hareketleri yaptıkları sırada rakiplerine olan davranışları, oyun dahi olsa karşısındaki insana ve kuruma saygı göstermelerini öğretir. Bunun, ileride iş hayatlarına olan saygı ve görev bilincini arttıracağı muhakkaktır. Küçük çocuklar için önceleri oyun tarzında yapılan bu koordine hareketler ileride gerçek bir savunma bilincini geliştirebilecek ve sanat haline dönüşecek, kendilerine olan özgüvenleri artacaktır” şeklinde konuştu.
“AİKİDO İLE ÖRNEK GÖSTERİLECEK ÇOCUKLAR OLUŞUYOR”
Aikimode Baş Eğitmeni 5. Den Sensei Oğuzhan Ulvi Başkurt ise, çocuklardaki değişimi bizzat gözlemlediklerini ifade ederek, “Başladığında salona girmek istemeyen, utanan, sıkılan çocuklar, birkaç ders sonra istekli, sosyal, özgüvenli çocuklara dönüyor. Bu onların hem ders başarısını hem de sosyal hayatını etkiliyor. Çocuklar oyun içinde öğrendiği, rakibe saygı, düştüğü zaman pes etmeyip ayağa kalkma, tekrar ederek başarıya ulaşma gibi kuralları kendi günlük hayatları içinde de uyguluyor. Aikido eğitimine sabırla devam eden çocuklar birkaç yıl içinde olumlu yönde gelişerek, örnek gösterilen çocuklara dönüşüyor” şeklinde konuştu.