Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, “Dünya Eylem Günü” kapsamında düzenlenen Uluslararası Video Yarışması’nda dünya ikincisi olan Adalet İlkokulu öğrencilerini ve öğretmenlerini kabul etti.
Vali Tuna, Adalet İlkokulu idarecilerinin ve öğrencilerin büyük bir iş başardığını söyledi. Yaşanan önemli bir hadiseyi insanlara bilinçli bir şekilde anlatılmasına vurgu yapan Vali Tuna, “Sizler çevre konusunda artık birçok insandan daha bilinçli olduğunuzun farkında mısınız? Sizler inşallah ileride bizim yerlerimize gelecek ve bu ülkeyi yöneteceksiniz. Bu konularda daha duyarlı olup, daha duyarlı davranacaksınız. Çevreyi kirletenlere, korumayanlara karşı sizlerin daha iyi baş edeceğinize ve düzelteceğinize inanıyorum. Biz, dünyada yaşayan tüm insanlar bir aileyiz. Bizde bu dünyada yaşayan insanlık ailesinin mensupları olarak, aynı atmosferden istifade ediyor, aynı havayı soluyoruz. Bu havanın temiz kalması, korunması ve bir takım zararların önüne geçilmesi tüm insanlık için tabi ki çok önemli. Tabi bunu yaparken mutlaka insanların hayatının devam etmesi içinde bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Sanayi tesisleri, fabrikalar olacak ama onların atıkları daha zararsız bir şekilde atmosfere veriliyor. İnsanlar bu konuda artık daha bilinçli davranıyor. Bir takım filtreler takılıyor, zararlı kısımlar atmosfere verilmiyor” diye konuştu.
Kullanılan atıkların geri dönüşümle değerlendirildiğini anlatan Vali Tuna, günümüzde en önemli kaynaklardan biri olan içme suyunun iyi ve akıllı kullanılması gerektiğini savundu. Yeraltı sularına karışan zararlı atıkların insan sağlığını doğrudan etkilediğini belirten Vali Tuna, bu yüzden birçok insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Öğrencilerle büyük gurur duyduğunu aktaran Vali Tuna, sözlerinin sonunda okul idarecilerini, öğretmenleri, öğrencileri ve videonun çekilmesinde öğrencilere yardımcı olan Anadolu Üniversitesi’ni kutladı.
Konu hakkında bilgi veren Okul Müdürü Necdet Odacı ise, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Eko-Okullar Programı kapsamında yapılan çalışmalara 2011 yılından itibaren katıldıklarını, Türkiye’de 31 ilden 596 okulun bu faaliyetlere katıldığını, dünyada ise 54 ülkeden 56.000 okul ve 1170000 öğretmenin bu çalışmaları yürütmekte olduğunu kaydetti.
Eskişehir’de 33 okulun Eko-Okul çalışmalarında yer almakta olduğunu kaydeden Müdür Odacı, “2014-2015 Eğitim öğretim yılında Eskişehir’den 12 okul yeşil bayrak almaya hak kazanmıştır. Okulumuz, Dünya Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından düzenlenen çevre ve enerji konulu Okulların kendi etkinliklerini kapsayan Dünya Eylem Günü Uluslararası Video Yarışmasına katılmıştır. Ve Eskişehir Adalet İlkokulu, Dünya Eylem Günü kapsamında düzenlenen Uluslararası Video Yarışması’nda Dünya ikincisi olmuştur. Yarışmada; birinciliği İspanya’dan C.E.I.P. Santa Marina Ortaokulu, ikinciliği Türkiye’den Eskişehir Adalet İlkokulu ve üçüncülüğü de Meksika’dan Sacred Heart Ortaokulu kazanmıştır” ifadelerini kullandı.
Daha sonra öğrencilerin söylediği şarkı eşliğinde dereceye giren video görüntüsünü izleyen Vali Tuna, duygulu anlar yaşayarak öğrencilerle büyük gurur duyduğunu yineledi. Öğrencileri tek tek tebrik eden Vali Tuna, günün anısına öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.