Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla), ()- BODRUM'daki iki mahalleye rüzgar enerjisi santrali (RES) kuracak şirketin türbin inşaatına başlaması, RES'in yerine karşı olanların tepkisini çekti. Geriş Köyü'nde toplanarak santral inşaatına yürümek isteyen grubu, İlçe Emniyet Müdürü ikna edince, gerginlik büyümeden sona erdi.
Akyarlar ve Geriş mahallelerinde iki adet rüzgar enerjisi santrali kuracak olan Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş.'nin iki hafta önce iş makinelerini bölgeye göndermesi, çevre sakinlerinin tepkisiyle karşılanmıştı. Tepki çeken şirket, Geriş tepesindeki türbinlerin inşaatına bugün sabah erken saatlerde başladı. Olası bir olumsuzluğa karşı yaklaşık 50 kişilik Çevik Kuvvet ekibi de bölgede hazır bulundu. Bunun üzerine santralin yerine karşı olan köylüler ve bölgedeki arazi sahipleri, avukat Remzi Kazmaz ile inşaatının başladığı yere 1 kilometre mesafedeki Geriş Mahalle Meydanı'nda toplandı. Bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri de gruba destek verdi. Topluluk, inşaat alanına yürümek istedi. Bunun üzerine, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Can Candaş araya girdi. Grupla toplantı yaptı. Görüşmede ikna olan grup, yürüyüşten vazgeçti. Gerginliğin arttığı anlarda grup, Kaymakam Mehmet Gödekmerdan'ın da toplantıya katılmasını istedi. Emniyet Müdürü Candaş'ın telefonla görüştüğü Gödekmerdan'ın şirketin bugün için çalışma izni olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde mahalleye geleceğini ve köylülerle görüşeceğini söylediği belirtildi.
MÜDÜRDEN SÜKUNET ÇAĞRISI
İlçe Emniyet Müdürü Can Candaş da "Bizler herkesin hukukunu korumak durumundayız. Kaymakamlığa gelen yeni belgeler ışığında şirkete belirtilen bazı bölgelerde çalışma izni verildi. Ancak şahıs arazilerinde ve davalık yerlerde çalışmayacaklar. Biz her iki tarafında hakkını hukukunu korurken, sizler marjinal grupların içinize sızarak sizleri kullanmasını ve olayları tahrik ederek istenmeyen yerleri götürülmesine izin vermeyin. Sakin ve hukuk eşliğinde bu sorunları aşacağımıza inanıyorum" dedi.
TOPLANTIYA ÇAĞRI
Açıklama yapan Avukat Kazmaz, "Sağduyu ve soğukkanlılığımızı korumak için büyük mücadele veriyoruz. Burada yürütme ile yargı, polisle vatandaş karşı karşıya getirilmek isteniyor. Danıştay 6'ıncı Dairesi, 'kamulaştırma' ile ilgili kararı durdurdu. Mahkemeler devam ederken, şirketin kaymakam izniyle bu sabah çalışmalarına başlamasını, köylülerin izni olmadan arazilerini kullanmalarına izin vermemiz mümkün değil. Burada hukuk ayaklar altına alınıyor. Bugün araziye provokasyona gelmemek için çıkmayacağız ancak nöbet çadırımızı şirket kaldırırsa o çadırı başlarına geçiririz. Burada vatandaşımızın hakkını hukuk çerçevesinde korurken halkın ve kamu malının talan edilmesine engel olacağız. Buna göz yuman her idareci hakkında suç duyurusunda bulunup dava açacağız. Çünkü şirketin burada çalışması için ne çalışma neden işletme ruhsatı var. Bakanlıklardan alınan evraklar ise geçersiz. Bu nedenle Bodrumluları yarın saat 13.00'te Bodrum Ticaret Odası'nda yapacağımız 'Res'e değil Yerine Karşıyız, Hukuksuzluğa Son' toplantısına çağırıyoruz" dedi.
ARAZİ SAHİPLERİ TEPKİLİ
Arazisi kamulaştırılan köylüler, tepkilerini dile getirdi. Bilgisi dışında üç arazisinin kamulaştırılmak istendiğini belirten 80 yaşındaki Bayram Ali Kayacan, "Arazilerimi izinsiz kullanan şirket hakkında dava açtım. Arazilerimizin kamulaştırılmasını istemiyorum. Çünkü ben toprakla yaşıyorum. Topraksız hayat benim için ölümdür. Ceryansız yaşayabilirim ama topraksız asla. Topraklarımı kimseye vermeyeceğim" dedi.
Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri, konuyla ilgili kimsenin özel arazisinde çalışma yapılmadığını ve inşaatın başlaması için iddia edildiği gibi hukuki bir sıkıntının olmadığını açıkladı.

FOTOĞRAFLI