Afyonkarahisar’da İsmail Düzağaç isimli edebiyat öğretmeni 1967’de ortaokul öğrencisi olarak başladığı İmam Hatip Lisesi’ne 1981 yılında öğretmen olarak geri dönerek 26 yılı bu okulda olmak üzere toplamda 40 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli oldu. Düzağaç deyim yerindeyse eğitim hayatına başladığı yerde bitirmiş oldu.

İsmail Düzağaç isimli edebiyat öğretmeni, eğitim ve öğretim hayatında eşine ender rastlanacak bir şekilde emekli olarak duyanları kendisine hayran bıraktı. Öğrencilikten öğretmenliği oradan da emekliliğe uzanan 40 yıllık bir sürede 40 bine yakın öğrenci yetiştiren Düzağaç, ortaokul yıllarında emekli olduğu okulun inşaatında tuğla dahi taşıdığını kaydetti.

Düzağaç eğitim hayatını ve öğretmen olma serüveninde büyük zorluklar çektiğini anımsatarak, “1967’de ortaokul öğrencisi olarak başladım. 1974’de lisende mezun oldum ve üniversiteye gittim. Biz İmam Hatip Okulu mezunuyuz. O eski dönemde üniversiteye giriş hakkı hiç olmayan diploma ile mezun olduk. O sene biz hiç görmediğimi 6 fark dersi dışarıdan Afyon Lisesi’nde sınava girerek birde normal lise, düz lise diploması aldık. Lise diploması da aldıktan sonra üniversite sınavına girerek Erzurum Üniversitesi Türkoloji bölümünü kazandım. Bölümü bitirdikten sonra son sene formasyon eğitimi ile öğretmenlik hakkı kazandım. Diplomayı okuldan aldım cebime koydum Ankara’ya gittim ve Milli Eğitim Bakanlığından kararnameyi aldım. Afyonkarahisar’da geldim göreve başladım. O kadar zordu göreve başlamak. Bunların hepsi bir buçuk gün sürdü” diye konuştu.

“Aradan geçen 50 yılın ardından ne orta üçler kaldı, ne 40 yıllar kaldı”

İlk öğretmenlik hayatına Afyonkarahisar Ticaret Meslek Lisesi’nde başladığını dile getiren Düzağaç, meslek hayatını şu sözlerle anlattı:

“5 yıl orada görev yaptım. Daha sonra 1981 yılında kendi okulumda yani İmam Hatip Lisesi’nde uzun süre hem öğretmenlik hem de idareci olarak çalıştım aşağı yukarı 25 yılı aşan bir yıldır bu okulda hizmetimiz var. Toplam 40 yıl öğretmenlik yaptım.”

Ortaokul yıllarında kendilerinden büyük öğrencilere gıpta ile baktıklarını ve kendilerinin ne zaman lise öğrencisi olacağını düşünüp durduklarını ifade eden Düzağaç, zamanın çok hızlı geçtiğini duygu dolu sözlerle anlatarak, “Buranın ilk öğrencileri büyüklerdi yani kurslara gitmişler 18 yaşını doldurmuş çok öğrenci vardı. Hepsi bizlerden çok büyüktü, biz onlara gıpta ile bakar ve acaba ortaokul 3 öğrencisi olabilir miyiz derdik. Ama aradan geçen 50 yılın ardından ne orta üçler kaldı, ne 40 yıllar kaldı. Buralara geldik” diye konuştu.

Düzağaç, bugüne kadar kaç öğrenci yetiştirdiniz sorusunu “en zor soru” diye başlayarak meslek hayatı boyunca 40 bine yakın öğrenci yetiştirdiğini belirtti.

“Öğretmenimizi kaybettiğimiz için üzülüyoruz”

Okulda yaz kurslarına katılan 12. sınıf öğrencilerinden Beyaz Çelik ise öğretmenlerinin hem branş hem de İmam Hatipli bir öğretmen olarak kendileri için çok değerli olduğunu kaydederek, “Öğretmenimiz çok deneyimli çok başarılı bir öğretmenimiz idi. İsmail hocamızı bir sadece branş değil bir meslek öğretmeni olarak da görüyoruz. Buraya yıllarını vermiş, her karışında emeği olan bir öğretmenimiz. Okulun yıllar içinde geçirdiği değişime de şahit olmuş, davranışlarıyla da tam bir imam hatipli. Bu kadar deneyimli bizi çok iyi anlayabilen öğretmenimizi kaybettiğimiz için üzülüyoruz” diye konuştu.