Şinhua ajansının haberinde, ülkenin kuzeyinde bulunan Şanşi eyaletinde Vu Youşin, Çen Şiaoşin, Liu Çüenyou ve Liu Şianggang'ın, 2009-2011 yıllarında farklı özel maden ocaklarında sopa ve çekiçle 3 kişiyi öldürmek, dolandırıcılık ve şantaj suçlarından idam cezası aldığı belirtildi.

Eyaletteki Yangçüen Orta Halk Mahkemesi'nin açıklamasına göre, cinayetleri işleyen dört zanlının, Vu'nun eşi ve kız kardeşinin yanı sıra ayarladıkları sahte kişilerden, madende kaza süsü vererek öldürdükleri kişilerin yakınları gibi davranarak tazminat talep etmesini istediği ve bu şekilde şantajla maden sahiplerinden 890 bin yüenden fazla (yaklaşık 139 bin dolar) tazminat aldığı ifade edildi.

Mahkemenin ayrıca, cinayetlerin baş zanlısı olarak gösterilen Vu'ya idam cezasına ek olarak 80 bin yüen para cezası verdiği bildirildi.

Ayrıca, 2007 yılında Xiong Zicin'in maden ocağına ait kuyuya düşen engellinin kardeşi olduğunu belirterek, maden sahibinden şantajla 165 bin yüen tazminat almasına da müdahil olan 4 kişinin alınan parayı paylaştığı kaydedildi.

Xiong'un çıkarıldığı mahkemece sahtekarlık ve şantaj suçlarından 120 bin yüen para cezasının yanı sıra 7 yıl hapis cezası aldığı ifade edilirken, tüm zanlıların haklarında verilen karara karşılık temyize başvurduğu belirtildi.

Diğer yandan, kısa yoldan para kazanmak amacıyla madende işlenen cinayetlerin, 2003 Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülüne layık görülen Çinli yönetmen Li Yang'ın Çin'in sosyal yaşamından benzer konuyu ele aldığı "Mang Jing/Blind Shaft" filmini hatırlattığına işaret edildi.

Geçen Temmuz ayında yaşanan benzeri olayda da maden kazası süsü vererek dört kişi öldüren ve dolandırıcılıkla tazminat elde eden 5 kişi idam cezası almıştı.