Aşırı soğuklar yüzünden oluşan don, İzmir’in kesme çiçek üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Menderes’te bazı seraların zarar görmesine neden oldu. Soğuk havada seraların sıcak kalması için dökülen sular donunca seraların bazıları ağırlığa dayanamayarak çöktü.
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, İzmir’in çiçek üretiminin yüzde 70’ini sağlayan ilçede yaşanan soğuklardan etkilenen seralarda incelemelerde bulundu. Seraları gezerek üreticilerden bilgi alan Soylu, “Şu an büyük bir sıkıntı yok. İzmir’in ihtiyacını karşılayacak çiçek fazlasıyla var” ifadelerini kullandı.
S.S. Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi 2. Başkanı Orhan Başçıl da 4 milyon gülün hazır beklediğini belirterek şunları söyledi:
“Hazırlıklar tamamlandı. Menderes büyük bir üretim merkezi, 600’e yakın kayıtlı üyemiz var. Özel günlerde aracı şirketler garanti olsun diye ithalata yönelir. Bu ithalat ne kadar az olursa üreticilerimiz için o kadar önemli olur. Don olayını gerekçe göstererek meydanlarda ‘çiçek kalmadı’ demek kendi ülkemizin üreticisine zarar vermektir. Şu an rakamlar da tespitler de ortadadır. Üç bin koli yani 4 milyon gül 14 Şubat tarihi için hazırdır. Bunun yanına diğer çiçekleri de eklediğinizde ihtiyaç fazlasıyla karşılanacaktır. Tabi ki Türkiye’de bu rakamın üzerinde çiçek satılıyor. Bir değerlendirme yaparken spekülasyonlara neden olmamak gerekir.”
Yaşanan don nedeniyle gündeme gelen “çiçek kalmadı” söylemlerine değinen Soylu, Menderes’te çiçek üretiminde ciddi oranda bir sorunun olmadığını aktardı. Özel günlerde satışı artan çiçeklerin yeni yılın ardından bir başka önemli gün olan 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlandığını anlatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle gül bu gün için çok anlam ifade ediyor. Don olayı nedeniyle bazı seralar etkilendi ama kamuoyuna birileri neredeyse çiçeklerin tamamıyla yok olduğu mesajını veriyor. Bu doğru değil. Menderes’te üreticiler bin bir emekle yetiştirdikleri çiçekleri özel günler için hazırlıyor. Yıllardır ilçemizden iç ve dış piyasaya çiçek gönderilir. İlçemizde de şu an İzmir’in tamamına yetecek kadar çiçek var. Bu konuda bir sorun yok.”