Bir zamanların gözde mesleklerinden televizyon tamirciliği, günümüzde son demlerini yaşıyor.
Bir zamanların vazgeçilmez mesleği olan televizyon tamirciliği, teknolojiye yenik düştü. Günümüzde televizyon tamirciliği usta ellerde yaşatılmaya çalışılsa da, yeni çıkan garantili LCD ekran TV’lerden dolayı kimse televizyonlarını tamir ettirmiyor, garantiye gönderiyor. TV tamirciliği yapan Ali Gökşen, “Eskiden mesleğimiz doktorluk gibi kıymetliydi” dedi.
Televizyon tamirciliği için çırak bulunmadığını aynı zamanda bu mesleğe olan merakın bittiğini ifade eden televizyon tamircisi Ali Usta, “Elemanlar yetişmeyince meslekler yok olma aşamasına kadar geliyor. Teknoloji gelişti yeniliğe yenik düştüler. Cihazların ucuzlaması, Çin malının çoğalması ve cihazların ucuz olmasından dolayı kalite kalmadı. Onlardan dolayı meslekler ölüyor. Yalnız bizim mesleğe değil birçok meslek bunun akıbetine uğruyor. Yeni yetişen eleman olmayınca eskilerde bu işi bırakmak istiyor” şeklinde konuştu.
42 yıldır televizyon tamirciliği yaptığını da dile getiren Ali Usta, “Eskiden mesleğimiz doktorluk gibi kıymetliydi. Maalesef son zamanlarda hiçbir değeri kalmadı. Eskiden siyah beyaz televizyonlar onlardan önceki, tek yayındı, bir yerde 40 kişi televizyon izlerdi. Şu anda o durumların hiçbir tanesi kalmadı. Maalesef her odada bir tane televizyon var ama huzur yok" dedi.
“ARTIK TAMİRE YÖNELEN KİMSE KALMADI”
Yeni sisteme geçildiği için tüplü televizyon tamirinin fazla kalmadığını belirten televizyon ustası Ahmet Yaşar da, “LCD’ye döndü hep, LCD’ler garantili olduğu için servise gidiyor. O yüzden tamirciler artık fazla iş yapmıyor. Şimdi fiyatlar düştü, o yüzden tamir olayı fazla kalmadı. Artık tamire yönelen kimse kalmadı. Önceden günde 7-8 tane tamir için televizyon geliyordu şimdi ise haftada bir tane ya geliyor ya gelmiyor. O yüzden millet bırakıyor ister istemez tamirci de bıkıyor, para kazanamayan yapmaz bu işi” ifadelerini kullandı.