DİYARBAKIR'ın Silvan İlçesi'nde yapımı devam eden Silvan Barajı'nın, biyolojik çeşitlilik ve endamik bitki ile nesli tükenmek üzere olan bir çok canlıyı barındıran Geliye Goderne Vadisi'ni sular altında bırakacağını savunan Amed Ekoloji Meclisi, Silvan İlçesi'nde yarın yapmayı planladığı yürüyüş için çağrı yaptı.
Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Amed Ekoloji Meclisi, yapımı süren Silvan Barajı ile Geliye Goderne Vadisi'nin sular altında kalmasını engellemek amacıyla yarın Silvan'da yapılacak eylem öncesi herkesi düzenleyecekleri yürüyüşe katılmaya çağırdı. Amed Ekoloji Meclisi sözcüsü Gültekin Aydeniz, Geliye Goderne Vadisi'nin meşelikleri, şelaleleri ve çok çeşitli bitki örtüsü ile önemli yaşam alanlarına sahip bir kanyon olduğunu, vadinin biyolojik çeşitlilik açısından endemik bitki ve hayvan türünü barındırdığını belirterek, şöyle dedi:
"Endemik bitkilerden Guni ve Mardin Geveni, yerküre üzerinde sadece Diyarbakır, Silvan, Mardin ve Siirt çevresinde yetişir. Hiro yani Hatmi ise sadece Silvan ile Kurtalan'da var olan endemik türlerdir. Bunlar dışında Guni, Sahlep, Orkide, Peygamber Çiçeği (Centaurea kurdica), Köksor, Goderne Vadisi'nde yetişen endemik bitki türleridir. Eğer bu bölgede yeni bir baraj yapılması durumunda bölgedeki tüm endemik bitkilerle, bölgeye özgü doğal yaşam yok olacak. Güvenlik adı altında baraj yapımı dünya literatürüne girdi. Biz bu barajları asla kabul etmiyoruz. Bu barajlardan biran önce vazgeçilmeli. Bu nedenle de tüm halkları Geliye Goderne ile dayanışmaya çağırıyoruz."
"TOPLUMSAL HAFIZAMIZ YOK EDİLMEK İSTENİYOR"
Amed Ekoloji Meclisi eş sözcüsü Aynur Leygara ise, Geliye Goderne'nin insanlığın ilk yerleşim alanlarının izlerini taşıyan tarihi yapılarla dolu olduğunu savunarak, şöyle konuştu:
"Bölgede bulunan mağaralar, su yolları, su depoları ve kaya kiliseleri gibi birçok yapı baraj ile birlikte yok olacak. Geliye Goderne Vadisi tüm insanlık tarihinin ortak mirasıdır. Vadiye bağlı Hevika ve Kanika'da, yine vadinin devamı Kele'de bulunan kaya mezarlar ve anıt mezarlar, toplumsal hafızamızın parçası olarak tarihi birer öneme sahiptir. Barajla birlikte toplumsal hafızamız da yok edilmek isteniyor. Kürtler ve Ermeniler iç içe, barışçıl biçimde yaşamı paylaştıkları Geliye Goderne, kültür mirasımızdır. Doğamıza, tarihimize, kültürümüze ve geleceğimize karşı HES'ler ve güvenlik barajlarıyla yürütülen bilinçli saldırılara ve köksüzleştirmeyi dayatan bu anlayışa karşı, tüm halkları mücadeleye çağırıyoruz."

FOTOĞRAFLI