Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, () - ANTALYA'da oturan 17 yaşındaki Ebru İrinesil, Isparta Devlet Hastanesi'nde yapılan 1 saatlik ameliyatla avuç içi terlemesinden kurtuldu.
Antalya'da üniversite sınavlarına hazırlanan Ebru İrinesil, bir süre önce avuç içi terlemesi şikayetiyle Isparta Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu İrinesil'in ameliyat olmasına karar verildi. Kalp damar cerrahları Opr. Dr. Harun Düver ve Murat Yıldırım'ın 1 saatlik başarılı ameliyat sonucu İrinesil, avuç içi terlemesinden kurtuldu.
'BAŞARI ORANI YÜZDE 97'
Yapılan ameliyatla ilgili bilgi veren Opr. Dr. Harun Düver, "Hastamız el terlemesi şikayetiyle geldi. Bu sosyal hayatını ve yaşamını olumsuz etkileyen bir durum. Biriyle tokalaşamıyor. Sınavda oluşan stresten dolayı el terlemesi daha fazla oluyor. Bu nedenle ameliyatını yaptık. Yüzde 97 başarısı olan bir ameliyat. Yaklaşık 1 saat sürdü. Hastamızı kuru bir elle taburcu edeceğiz" dedi.
SİNİR YAKILARAK İPTAL EDİLİYOR
Ameliyatın koltuk altından girilerek yapılan işlem olduğunu söyleyen Opr. Dr. Düver, "Sadece terlemeye neden olan 'sempatik sinir' dediğimiz bir bölge var. O bölgeyi kontrol eden sinirin iptal edilmesi, yakılması işlemi. Halk arasında ETS yöntemi olarak biliniyor. Kolay bir ameliyat" diye konuştu.
140'INCI AMELİYAT
Avuç içi terlemesinin gençlerin yoğunlukta olduğu toplumun yüzde 2- 3'ünde genelde heyecan ve strese bağlı ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu anlatan Opr. Dr. Harun Düver, "Bulaşıcı bir durum değil. Bir hastalık değil ama kişinin sosyal yaşantısını bozduğu için rahatsızlık oluşturuyor. Kişi tokalaşamıyor, her zaman elini saklama ihtiyacı duyuyor. Sınav sırasında kağıdı ıslanıyor. Bu yüzden ameliyat öneriyoruz. Bu hastamız bizim 140'ıncı ameliyat ettiğimiz hastamız. Bu 4-5 yıl içinde oluşan bir sayı. Isparta'da hasta sayısı çok" diye konuştu.
Avuç içi terlemesi nedeniyle özellikle sınavlarda büyük zorluk çektiğini kaydeden Ebru İrinesil ise "Kendimi bildim bileli terleme var. Dışarı çıktığımda da insanların bakışlarından rahatsız oluyorum. Büyük bir sorun gibi bakıyorlar. YGS'ye gireceğim. Bu ameliyattan sonra sorunum ortadan kalktı" dedi.

FOTOĞRAFLI