Koalisyon uçaklarının bombardımanında yaşamını yitirdiği sanılan ve adına taziye çadırı kurulan 84 yaşındaki Naime Muhammed, yedi gün sonra enkaz altından sağ çıktı. Teröristler tarafından canlı kalkan olarak tutulan 35 sivilin yaşamını yitirdiği binada, Naime nine aç susuz bir hafta boyunca kurtarılmayı beklemiş.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u Haziran 2014'ten bu yana işgal altında tutan terör örgütü IŞİD, aylardır süren kuşatmada dün iki mahalle birden kaybetti. Eski Şehir bölgesindeki dar sokakları avantaja çeviren teröristler, buna rağmen Güney Zenceli ve Bab Sincar mahallerinde tutunamadı. Irak Ordusu, söz konusu iki mahallenin IŞİD'den kurtarıldığını resmen duyurdu.

Halihazırda IŞİD'in elinde birkaç kilometrekarelik alanı kapsayan yalnızca iki mahalle kaldı. Etrafı tamamen sarılan iki mahallede yüzlerce terörist olduğu tahmin ediliyor.

17 Ekim'de başlatılan büyük Musul operasyonuna ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de dahil olduğu 100 bin silahlı unsur katılıyor. ABD'nin hava saldırılarıyla destek verdiği ordu birliklerinin artık kısa sürede Musul'un kurtuluşunu ilan etmesi bekleniyor.

Ordu tarafından Mayıs ayı başında yapılan açıklamada kutsal Ramazan ayı başlamadan Musul'un geri alınacağı duyurulmuştu ancak bu gerçekleşmedi.

Naime nine bir hafta sonra enkazdan sağ çıktı

Yerel kaynaklar, koalisyon uçaklarının Musul'daki bombardımanında yaşamını yitirdiği sanılan ve adına taziye çadırı kurulan 84 yaşındaki Naime Muhammed'in enkaz altından sağ çıktığını bildiriyor. Yedi gün boyunca yerle bir olan binanın enkazı altında aç susuz yaşayan Naime nineyi IŞİD canlı kalkan olarak kullanıyordu.

Binadaki kapı ve pencereleri kapatan teröristleri hedef alan savaş uçakları, binayı roketle vurmuştu. Iraklı asker Ekrem İbrahim, "Bina tamamen yıkılmıştı. Çok kötü bir koku yayılıyordu etrafa. Bir delikten enkazın altına girdim. 35 kişiden sadece Naime hayatta kalmıştı" sözleriyle yaşananları anlattı.Keskin nişancılar sivilleri vurdu

Bomba yüklü araçları patlatarak ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanan terör örgütü, son olarak Cumartesi günü beklenmedik bir saldırı gerçekleştirmişti. Resmi açıklamaya göre, saldırıda aralarında siviller ve askerlerin bulunduğu 30'dan fazla insan yaşamını yitirmişti.

Musul'da kuşatma altında tutulan mahallelerden kaçmak isteyen siviller ise, IŞİD keskin nişancıları tarafından vuruluyor. Birleşmiş Milletler (BM), terör örgütünün Haziran ayında 231 sivili katlettiğini geçen hafta duyurmuştu. Kurbanlardan çoğu çocuk ve kadınlar.

Yedi ayı doldurdu

17 Ekim 2016'da başlayan büyük Musul operasyonuna askerlerin yanı sıra Şii milisler Haşdi Şabi, peşmerge ve Sünni aşiret güçlerinden oluşan 100 bin silahlı unsur katılıyor. ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon ise, hava saldırılarıyla operasyona destek veriyor. Bugüne kadar Irak güçleri 800'den fazla kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı.

Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400'ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar IŞİD'linin bulunduğu tahmin ediliyordu

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin batısındaki mahalleler Ocak 2017'de tamamen kurtarıldı. 19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, son bir ayda İngiltere Manchester ve Londra, Filipinler Mindanao, Endonezya Cakarta, Fransa Paris ve İran Tahran'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak.Milliyet