Kadınlara şiddetin ve tacizin önüne geçmek isteyen İzmirli bir yakın dövüş uzmanı, farklı yaş gruplarından kadınlara ücretsiz savunma eğitimleri vermeye başladı.

Türkiye’de kadına şiddet, cinayet ve taciz olayları ile hemen hemen her gün haberlerde karşılaşılırken, bu durum İzmir’de yaşayan bir yakın dövüş uzmanını harekete geçirdi. Kadına karşı şiddet, cinayet ve tacizlerin önüne geçmek isteyen Süleyman Kocabıyık, haftanın bir günü salonunda kadınlara ücretsiz yakın dövüş eğitimi vermeye başladı. Paris Hilton, efsane futbolcular Ronaldo ve Hagi gibi daha birçok kişinin yakın korumalığını yapan ve Mike Tyson, Slyvester Stallone gibi birçok ünlünün korumalarına da eğitim veren yakın dövüş uzmanı Süleyman Kocabıyık, cuma günleri salonunda ağırladığı kadınlara kendilerini korumanın püf noktalarını anlatıyor. Dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı kadınlara savunma eğitimi veren Kocabıyık, bu eğitimlerden ücret de almıyor.

Kadınlar, aldıkları eğitimlerin hakkını verirken, tacizcilere, saldırganlara da adeta gözdağı verdi. Aldıkları eğitimlerle öz güvenlerinin arttığını ifade eden kadınlar, tüm hem cinslerine de eğitimlere katılma çağrısı yaptı.

"Dışarıda gerçek anlamda şiddet var"

Son yıllarda kadınlara karşı artan tacize, cinayete dikkat çeken Süleyman Kocabıyık, eğitime katılan kişilere hayati teknikler öğrettiğini söyledi. “Gerçekten de amacımız kendini koruma ihtiyacı olanlar bayanlar” diyen Kocabıyık, “Tecrübelerimizi bayanlarımızın kullanabileceği şekilde aktarmak istedim; çünkü dışarıda gerçek anlamda şiddet var. Metroda, otobüste, yolda, alışveriş merkezlerinde, her yerde. Bayanların uğradıkları taciz, bayanların başına gelen olaylar ya da bir kız öğrencinin başına gelen olaylar ya da ufak bir erkek çocuğunun başına gelen olaylar bunların önünü alamadığımız için ve toplumun genelini yetiştirip eğitemeyeceğimiz için en azından kendini korumak isteyenlere böyle bir eğitim veriyoruz. Haftada bir gün cuma günleri burada ücretsiz olarak kendilerine üç ay boyunca yakın savunma eğitim vermeyi hedefledik ve kursumuz da başladı. Bu kursun gün geçtikçe biraz daha sayısının artacağına inanıyorum. Gerçekten de amacımız kendini koruma ihtiyacı olan bayanlar. Benim kadınlara en büyük tavsiyem şu; lütfen kendinizi bir savunma sporuna yönlendirin. İster ev hanımı, ister çalışan, ister okuyan özellikle bayanların bu konuda eğitim almaları şart” dedi.

“En güçlü silahlarımız ellerimizle kollarımız”

Eğitim alan 47 yaşındaki Sije Gül Özcan, eğitimle kendini güvende hissettiğini belirterek, “Savaşçı bir ruha sahibim ve çok seviyorum savaş sanatlarını. Hem kendimi güvende hissediyorum, hem sevdiklerini koruma hissi üstümde oluyor. Gün geçtikçe biliyorsunuz ki taciz, kadına şiddet ve cinayetler sürekli artıyor. Bunu savunmak için her zaman yanımızda silah, işte bıçak, sopa taşıyoruz. En güçlü silahlarımız ellerimizle kollarımız, hep yanımızda. Kendimizi o şekilde korumamız lazım. Ben ve arkadaşlarım bunun için buradayız. Kendilerini ve sevdiklerini korumak istiyorlar. Eğer yalnız güvende yürümek istiyorlarsa mutlaka bir salona kayıt olsunlar” şeklinde konuştu.

"Daha güvenle bakıyorsun çevreye"

43 yaşındaki Didem Çakmaklı da 14 aydır eğitim aldığını anlattı. Çakmaklı, psikolojik açıdan rahatladığını ifade ederek, “Sokakta daha güvenli, psikolojik açıdan daha rahat yürüyorsunuz. Daha güvenle bakıyorsun çevreye ve gereksiz paranoya ya yapmıyorsun. Ben 14 aydır alıyorum bu eğitimi, gerçekten çok büyük fark var hem fiziksel kondisyon açısından hem de psikolojik rahatlık açısından” diye konuştu.

Eğitimlere katılan 23 yaşındaki Büşra Keskin ise şöyle konuştu:

“Üç ay gibi bir eğitim aldım, yaz araya girince bıraktım. Bugün tekrar geldim, eğitimlerle beraber vücudumu tanıdım. Hangi bölgeme zarar verilirse kendini savunabilirim onları öğrendim ve hani bu taciz tarzı olaylarda nasıl savunurum, karşı tarafı nasıl etkisiz hale getiririm. Tabii ki özgüvenim arttı yani.”