ZONGULDAK (AA) - Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) 26. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kurumun toplantı salonunda 1 Ocak 2015-31 Aralık 2016  dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile birbirlerini dinleyerek, anlamaya çalışarak ve kurumun menfaatlerini gözeterek bugüne kadar geldiklerini söyledi.

 "Maden işçisi son derece zor şartlarda işini yapan, mevzuatta da ağır ve tehlikeli işler kapsamında birinci sırada yer alan işi görmektedir. Ne alsa azdır" diyen İnan, "Bizler imkanlar ölçüsünde en iyisini vermek üzere gayretlerimizi sarf ediyoruz" ifadesini kullandı.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taleplerinin çok net olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Birinci talebimiz, doğrudan doğruya sözleşme maddesi olmamasına rağmen, seçim dönemiyle de örtüşen bu süreçte işçi açıklarının giderilmesidir. Son zamanlarda ısrarla belirttiğimiz gibi bırakınız işin yürütümünü sağlamak, iş güvenliğinin sağlanması açısından yeterli sayıda eleman bulunmamaktadır. Birinci önceliğimiz işimize ve iş yerimize sahip çıkmaktır. İkinci talebimiz, kurumdaki ücret farklılıklarının giderilmesidir. Dünyanın en riskli mesleği madenciliği huzurlu ortamda yapmıyorsanız, her zaman 'kaza riski var' demektir. Aynı işi yapan arkadaşlarımızın aynı ücreti almasını vazgeçilmez toplu sözleşme maddesi olarak savunacağız. Üçüncü talebimiz, gruplu arkadaşlarımızın daimiye geçirilmesi konusunu da bu dönem mutlaka gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Dördüncü talebimiz, en az iki asgari ücret uygulamasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın da belirttiği doğrultuda, mahkeme süreci beklenmeksizin hayata geçirilmesi ve toplu sözleşme görüşmelerimizin bunun üzerinden sürdürülmesidir."

Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman da yer altı madenciliğinde iş kazası olmaksızın üretimin sürdürülmesini temenni ettiklerini anlatarak, "Kamu-İş olarak sadece bir iş kolunda ve sektörde toplu iş sözleşmesi yapmıyoruz. Bu nedenle denge ve ahenk sağlamak zorundayız. Hiçbir zaman 'yer altı maden işçisinin almakta olduğu ücreti yeterlidir, makuldür' diyemeyiz. Arkadaşlarımıza en güzel şartları sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Bu dönemki toplu iş sözleşmesinin bir an önce sonuçlanmasını, çalışanlara, kurumuma ve memleket ekonomisine hayırlar getirmesini diliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Toplu iş sözleşmesinin ilk maddesinin kabul edildiği açılış oturumunda, görüşmelere 25 Mart Çarşamba Kamu-İş Genel Merkezinde devam edilmesine karar verildi.