Mersin’e yeni bir arkeoloji müzesi yapılacak. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, ihalesi 2014’te yapılan yeni arkeoloji müzesinin bitiş tarihini 2016 olarak açıkladı. AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, Mersin Deniz Müzesi’nin yan tarafına yapılacak müzenin hafriyat çalışmalarına başlandığını ve temel atma aşamasına gelindiğini bildirdi.
Milletvekili Bozkurt, geçen hafta aşırı soğuklar ve yağışlar nedeniyle Mersin’in Bozyazı ilçesindeki seraların zarar görmesi ve elektrik kesintilerini yoğunlaşması nedeniyle çiftçileri ziyaret etti. Çiftçilerin, özellikle elektrik kesintilerinin çözüme kavuşturulması talebinde bulundukları Bozkurt, il genelinde yaşanan elektrik kesintileri konusunda TEDAŞ Genel Müdürü ile bir görüşme yaptıklarını ve yaşanan sıkıntıları aktardıklarını kaydetti. Genel müdürün, ilgili birimlere konuyu inceleme talimatı verdiğini aktaran Bozkurt, Mersin’in hak ettiği en iyi konuma gelmesi için var güçleri ile gayret sarf ettiklerini dile getirdi.
“ARKEOLOJİ MÜZESİNDE TEMEL ATMA AŞAMASINA GELİNDİ”
Bozyazı’da, Mersin’de yapılacak yeni arkeoloji müzesi ile ilgili bilgi de veren Bozkurt, son yıllarda turizmde büyük bir atak yapan Mersin’in tarihi geçmişinde birçok medeniyetin beşiği, vatanı olduğunu belirtti. Mersin’deki tarihi kalıntıların ve eserlerin sergilenmesi ve tüm dünyaya aktarılması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, mevcut arkeoloji müzesinin yetersiz kalması nedeniyle içerisinde kafeterya, fuaye, konferans salonu, çocuk eğitim atölyesi, mültivizyon gösteri mekanı, mağaza, kütüphane, atölyeler, laboratuvar ve idari birimlerin yer alacağı ve çağdaş müzecilik anlayışına uygun yeni bir müze yapılması için çalışmalar başlatıldığını bildirdi. Bozkurt, müzenin ihalesinin tamamlanarak hafriyat çalışmalarına başlandığını ve temel atma aşamasına gelindiğini ifade etti.
MÜZE, EYLÜL 2016’DA BİTECEK
Öte yandan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, son yıllarda turizmde büyük bir atak yapan Mersin’de, arkeoloji müzesinin yetersiz kalması nedeniyle yeni bir müze binası yapılması çalışmaları başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Osmanlı dönemi sonuna kadar olan arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği Mersin Arkeoloji Müzesi’nin, ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle Bakanlığımıza tahsis edilen alanda yeni bir müze binası yapılması kararlaştırıldı. Büyümeye elverişli olmayan ve ihtiyaca cevap vermeyen bu müze yerine, içerisinde kafeterya, fuaye, konferans salonu, çocuk eğitim atölyesi, mültivizyon gösteri mekanı, mağaza, kütüphane, atölyeler, laboratuvar ve idari birimlerin yer alacağı ve çağdaş müzecilik anlayışına uygun yapılacak olan yeni bir müze yapılması için çalışmalar başlatıldı. Yeni müze binasının ihalesi 2014 yılında gerçekleştirildi ve iş bitim tarihi olarak 13 Eylül 2016 tarihi belirlendi. Köklü bir tarihi günümüze taşıyan Mersin, çağdaş ve sosyal donatıları olan geniş bir müzeye kavuşurken, ziyaretçilere daha rahat hizmet vermenin mutluluğunu da yaşayacaktır” denildi.