Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin dışında yer alan Mina'da 204.sokakta yaşanan izdihamda 719 kişi hayatını kaybetti, 1'i Türk 805 kişi yaralandı. Yaralı Türk'ün Medine'de ikamet eden Osman Caner adlı kişinin eşi olduğu belirtildi. İsmi belirlenemeyen yaralı kadının yoğun bakıma alındığı bilgisi geldi.
Ölen hacıların önemli bir bölümünün kaçak yolla gelen Afrikalı kişiler olduğu ve kimliklerinin belirlenemediği açıklaması yapıldı.

HACI GRUPLARI ANİ KARŞILAŞTI, KÖPRÜDEN DÜŞENLER OLDU

Suudi yetkililer, izdihamın, Kabe’den şeytan taşlama alanına giden 204 ve 223 numaralı caddelerin kesişiminde, hacı gruplarının aniden karşılaşması sonucu yaşandığını açıkladı. Ölü sayısının artmasının sebeplerinden biri de izdiham sonucu hacıların köprüden düşmesi oldu. Şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi.
Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi.
Faica sonrası bölgeye çok sayıda ambulansın gönderildiği ve yaralıların hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. 220 ambulans ve 4 bin kurtarma görevlisi olay yerinde.
Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Mehmet Görmez, ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Türk hacı adaylarının durumları ile ilgili bilgi toplanması adına bölgede bir kriz masası oluşturdu.

DİYANET YETKİLİLERİNDEN TÜRK HACI ADAYLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA


Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, Türk hacı adaylarının bulunduğu kafileler şeytan taşlamaya gece yarısından sonra gitti, facia ise sabah saatlerinde yaşandı. Kafilelerden bağımsız Türk hacı adaylarının bölgede bulunup bulunmadığı ise henüz netlik kazanmış değil.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, şu ana kadar Türk hacı adaylarından herhangi bir vefat haberi ulaşmadığını belirtti.

İzdihamın yaşandığı 204 numaralı sokak, hacı adaylarının Mina'da şeytan taşladığı bölgeye giden iki anayoldan biri.
2006 yılında yine aynı bölgede benzer bir facia yaşanmış, izdihamda 364 kişi hayatını kaybetmişti.
 

İŞTE İZDİHAMIN İLK GÖRÜNTÜLERİ: