Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya ve İran’dan gelen turistlere hizmet veren turizm sektörüne ve 12 aydan fazla prim borcu olan Bağ-Kur’lulara yönelik iki müjde açıkladı. Davutoğlu, önümüzdeki iki ay içinde, seyahat acentalarının organizasyonlarıyla, Rusya ve İran’dan Türkiye’ye gelen her yolcu uçağına yakıt desteği vereceklerini bildirdi. Ayrıca tur operatörlerine hazine destekli kredi kefaleti sağlayacaklarını kaydetti. Davutoğlu, 12 aydan fazla borcu olan esnaf ve çiftçi kardeşlerimizin hizmetlerini ve primlerini dondurduklarını ve böylece bu kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerini duyurdu.

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, TBMM’de AK Parti Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada turizm sektörüne ve Bağ-Kur’lulara yönelik alınan iki yeni kararı duyurdu.

Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi turizm sektörü olduğunu belirten Davutoğlu, “Bacasız fabrika olarak bilinir. Fakat bu sene turizmde ciddi sıkıntıların olabileceği bütün dünyada konuşuluyor. Türkiye için de iki gelişme önemli. Özellikle Rusya başta olmak üzere oradan gelen misafirlerimiz diyeyim, ekonomik sıkıntıdan kaynaklanan sorunları var. İran’dan da bu çerçevede gelen turistlerde bazı sıkıntılar olabileceğini ön gördük. Bu çerçevede erken rezervasyonlarda bir düşüş, iptal haberleriyle ilgili de bir takım gelişmeler olduğu haberini alınca geçtiğimiz hafta içinde ilgili bakanlıklarımızla bir toplantı yaptık. Ve bu kritik yılda iki alanda destekleme kararı aldık. Birincisi; önümüzdeki iki ay içinde, seyahat acentalarının organizasyonlarıyla, bu ülkelerden Türkiye’ye gelen her yolcu uçağına yakıt desteği vereceğiz. Her uçak için altı bin dolar yakıt desteği vereceğiz. Dolayısıyla şimdiden uçuş iptallerinin ya da rezervasyon iptallerinin önüne geçeceğiz. Tur acentalarının yükünü hafifletmiş olacağız ve herhangi bir iptali de engellemeye çalışacağız. Bunu da destekleme ve istikrar fonundan bu kaynağı karşılayacağız. İkincisi tur operatörlerine hazine destekli kredi kefaleti sağlayacağız. Bu da kredi garanti fonuyla sağlanacak. Bu ülkelere çalışan tur operatörlerine dönük olarak da ciddi kredi imkanı sağlayacağız.” dedi.

Davutoğlu, Bağ-Kur’lulara yönelik kararı ise şöyle duyurdu: “Dün Bakanlar Kurulu’nda yaptığımız toplantıda kararlaştırdığımız bir müjdeyi de Bağ-Kur sigortalılarına iletmek istiyorum. 2 milyon 336 bin Bağ-Kur’lunun prim borcu vardı. Bunlardan 1 milyon 31 bini borçlarını dün itibariyle yeniden yapılandırdık. Geriye 1 milyon 305 bin kardeşimiz kalmıştı. Şu veya bu şekilde prim borçları birikmiş. İki aylık prim borçları olunca sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı olmuyor. Bu Bağ-Kur'lu vatandaşlarımızın da sağlık imkanlarından faydalanması bizim için önemli bir vazife, bir görev idi. Bu çerçevede gerekli talimatları verdik çalışmalar tamamlandı. Şu andan itibaren 12 aydan fazla borcu olan esnaf ve çiftçi kardeşlerimizin hizmetlerini ve primlerini donduruyoruz. Bu şu demek. 1 milyon 305 bin kardeşimizin sağlık yardımlarından yararlanması garanti altına alınmış oluyor. Dolayısıyla, bir şekilde borçlarını yapılandıramamış olan 1 milyon 305 bin kardeşimizin prim borcu da hizmetler de donduruluyor. Bu borçlar dondurulduğu için de sağlık yardımlarından yararlanma imkanı sağlanıyor. Ayrıca bu vatandaşlarımız imkanları el verdiğinde ben tekrar kaldığım yerden primlerimi ödeyerek hizmetten istifade etmek istiyorum dendiğinde kaldıkları yerden bu süreç ihya edilebilecek. Ve borçlarını ödeyerek Bağ-Kur'luluk süreçleri devam edecek. Kimsenin de sağlık yardımından mahrum kalması söz konusu olmayacak.”