Turizm İl Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan 39. Turizm Haftası Kutlama etkinlikleri kapsamında ‘bir konu ve iki seminer’ programı, Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Turizm Fakültesi, Turizm Topluluğu ve Gastronomi Topluluğu tarafından gerçekleştirildi. UAÜ konferans salonunda düzenlenen programda Vali Yardımcısı Recep Yüksel, UAÜ Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, birlik başkanları, akademisyen ve öğrenciler hazır bulundu.
UAÜ Rektörü Cihat Göktepe, açılış konuşmasında inovasyonun çağın olmazsa olmazı olduğunu belirtti. ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, Antalya’yı ifade eden üç T’nin (turizm, tarım, ticaret) yanına bir de G’nin (girişimcilik) gelmesi gerektiğini söyledi.
Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise inovasyonu kültürümüzden bir şeyler katarak sağlamamız gerektiğini vurguladı. Recep Yüksel, turizm endüstrisinde çalışan herkesin iyi eğitimli olması gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi: “12 Milyon turist şehrimizi ziyaret ederek ‘sizde ne var?’ diyor. Kültürümüzü öğrenmek istiyor. Bu nedenle yapacağımız işlerde bizden tema, bizden renk olmak zorundadır.”
Turizm İnovasyon ve İnsan Kaynakları Seminer Konuşmacısı, İNKAY Yönetim Kurulu Başkanı Avni Aker, turizmde inovasyonun neden önemli olduğunu ve insan olarak ne kadar önemli bir yer tuttuğunu geçmiş yıllardan inovatif atılımlarda bulunanları örnek göstererek anlattı. Aker, sorgulayan toplumların daha hızlı ilerlediğini ifade ederek şunları söyledi: “Eskiler ‘eski köye yeni adet getirme’ derlerdi. Ya da ‘icat çıkarma’ diye uyarıda bulunurlardı. Günümüzde farkındalık yaratmak zorundasınız. Herbert’in güzel bir sözü vardır, ‘Her insan bir dünyadır’ der. Mühim olan o dünyayı keşfetmek, ortaya çıkarmak.”
KAVRAMLAR DEĞİŞTİ
Seminerin ikinci konuşmacısı UAÜ Bilgi İşlem Müdürü Timuçin Diş, ‘Otellerde Yaratıcılık ve İşletme Performansı İlişkisi’ konusuna değindi. Diş, otellerde inovasyonun çok önemli olduğunu ve yeni terimlerle algıların değiştiğini anlattı. İnovasyonun otelin misafiri için olduğu kadar, çalışanı için de çok önemli olduğunu kaydeden Timuçin Diş, kavramların değişmesi ile hizmet anlayışının da değiştiğini ve geliştiğini söyledi.
Program sonunda UAÜ Turizm Fakültesi hazırlık sınıfı öğrencisi Oğuzhan Demirel ve grubu Meşona’nın güzel müzikleri eşliğinde Antalya piyazı yenildi ve turizm haftası kutlama pastası protokol üyeleri, misafirler ve öğrenciler tarafından kesilerek konuklara ikram edildi.