Samsun’da, İçişleri Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu “Muhtar Bilgi Sistemi” hakkında muhtarlar için eğitim programı düzenlendi.
Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi(SASKİ) toplantı salonunda yapılan eğitim programına; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, Atakum Belediye Başkanı Başkanı İshak Taşçı, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, kurum amirleri ve Atakum, Canik, İlkadım, Tekkeköy ilçelerinden 231 muhtar katıldı.
Atakum, Canik, İlkadım, Tekkeköy ilçelerindeki mahalle muhtarlarına “Muhtar Bilgi Sistemi” hakkında verilen eğitim toplantısının ardından programda konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Hükümetimiz İçişleri Bakanlığı ölçeğinde muhtarlarımızın iletişim bürokrasisi şemsiyesini oluşturdu. Muhtarlarımızın İçişleri Bakanlığı seviyesinde bir müsteşar yardımcılığı, Mali İdareler Genel Müdürlüğü düzeyinde yanlış hatırlamıyorsam bir daire başkanlığı, sonra büyükşehir belediyelerinde muhtarlar daire başkanlığı, ilçe belediyesi muhtarlar şube müdürlüğü yani yukarıdan aşağıya şemsiyenin böyle oluştuğu; muhtar işleri ve muhtarlarımızın irtibatlarının sağlıklı ve senkronize olabilmesi için irtibat noktası tespiti ile ilgili bir kamusal bürokrasi kuruldu. Bugün bu kamusal bürokrasiyi tanıtmak için bu toplantı yapıldı” dedi.
YILMAZ: “HÜKÜMET KIRSALI KALKINDIRMAK İÇİN BÜYÜKŞEHİR YASASI’NI ÇIKARDI”
Büyükşehirlerde belediyeciliğin bir adım daha öne çıktığını söyleyen Başkan Yılmaz, “Büyükşehir Yasası’nın çıkmasına neden olan temel gerekçelerden bir tanesi şehir merkezlerinde yerel hizmetler biraz daha fazla gelişti. Kırsal kesimdeki ihmal edildi. Kırsal kesimdeki hizmetler insanların 21. yüzyıl ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda kaldı. Hükümetimiz kırsalımızı da kalkındıralım diye bir arayış içine girdi. Bu arayışın sonucun biz nüfusu 750 binin üstünde olan şehirleri bütünşehir yasası altında, köylerini de Büyükşehir Belediyesi’ne bağlayarak, oralarda özel idareleri kaldırarak, büyükşehirde kazanılmış tecrübe ve birikimi kırsala da yayalım düşüncesi uzun süre tartışıldı. Cumhurbaşkanımız, o zamanki başbakanımız bizi birkaç toplantıya çağırdı. Fikirlerimizi tek tek aldı. Başlangıçta buna büyükşehirlerimizin bazıları da karşı çıktı. Hükümetimiz bu tartışmalardan sonra da bütünşehir yasasını çıkardı” açıklamasında bulundu.
ŞAHİN: “EY İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BİZİM VALİ VAR YA”
“Muhtarlık Bilgi Sistemi” hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Artık klasik yöntemlerle mesajlarınızı bir yere iletmek oradan haber beklemekten öte; eğer bir şey yapılacaksa bunu direkt bir şekilde bakanlıkla temas kurabilecek şekilde size bir fırsat tanınıyor. ‘Muhtarlık Bilgi Sistemi’ bugünden yarına belki hemen devreye girmez. Birkaç ayağı var. Evinizde internet olacak, bilgisayar olacak. Hepinizin elinde akıllı telefonlar bu sistemi orada da işletebilirsiniz. ‘Muhtarlık Bilgi Sistemi’ konusunda sizin sorun yaşayabileceğiniz kanaatinde değilim. Ama biraz daha yukarılara çıktığımızda belki bilgisayarı olmayan, bilgisayar kullanımı konusunda sıkıntısı olan muhtarlarımız bunları zaman içerisinde öğrenecekler diye düşünüyorum. Problemi olan arkadaşlar varsa da bu biraz çocuklarınızın bazılarının da torunlarının eğitmesi gereken bir alan. Bir şekilde de bunu aşacaksınız. Hükümetimizin, bakanlığımızın muhtarlara ne kadar önem verdiğinin de bir işaretidir bu. Çünkü kaymakama geliyordunuz, valiye geliyordunuz problemlerinizi anlatıyordunuz. Bazen gelemiyordunuz. Şimdi öyle bir şey yok. Bir sıkıntı gördüğünüzde geçiyorsunuz bilgisayarınızın başına; ey İçişleri Bakanlığı bizim vali var ya, kaymakam veya belediye başkanı şöyle bir talebimiz vardı yapmadı diye şikayet edebiliyorsunuz. Tabi belki şikayet değil belki ama taleplerinizi dile getiriyorsunuz” diye konuştu.
“İNTERNETE GİRMEDEN DURAMIYORUM”
Dünyanın artık çok hızlıya döndüğünü söyleyen Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Günler 24 saat ama biz 24 saat içerisinde neredeyse vakit yetiştiremiyoruz. Eskiden daha rahatken zamanı belki bolca kullanıyorduk. Şimdi her birimize vakit yetmiyor. Dün bir karikatür gördüm çok hoşuma gitti. İnternetle uğraşanlar bilirler bir tane insanı 45 derecelik eğimle yatırmışlar bir ayağına facebook ucunu saplamışlar, bir ayağına twitter iğnesini saplamışlar, bir eline instagram, öbür eline bir başka şeyi yani artık bunlarla bile meşgul oluyoruz. Bazen gözlerim şişiyor eve gittiğimde gece yatağa giriyorum bazen 01.00 oluyor, 01.30 oluyor internete girmeden duramıyorum. Bu yavaş yavaş her birimizin böyle meşgul olduğu alanlar halini aldı. Ama mesele daha çok muhtarlarımızın kendi görev alanlarıyla ilgili konularda bakanlığın bir şekilde haberdar edilmesi gereken konularda size bir kapı araladı. Bunu en güzel şekilde kullanacaksınız” şeklinde konuştu.