İSTANBUL, () - ALMANYA'ya olimpiyatlarda 5 altın madalya kazandıran buz pateni sürat yarışmacısı Claudia Pechstein (42), CAS'ın onayladığı doping cezasını sivil mahkemeye taşıdı ve Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi davayı kabul etti. Almanya Federal Yargıtayı da onaylarsa, cezaları CAS tarafından onaylanan sporculara sivil mahkemelerde itiraz hakkı doğacak.

Alman Federal Emniyet Teşkilatı'nda polis olarak görev yapan Claudia Pechstein'ın kan değerleri 2009 yılında yapılan doping testinde yüksek bulundu. Uluslararası Buz Pateni Federasyonu (ISU) Pechstein'e 2 yıl ceza verdi. Alman sporcu, kanındaki anomali değerinin yüksekliğinin genetik olduğunu savunarak CAS'a gitti. Ancak CAS itirazı reddetti.

Kariyerinin zirvesindeyken bütün sponsorluk anlaşmaları iptal edilen Pechstein, mücadelesini sivil mahkemede sürdürdü. İlk önce Münih Eyalet Mahkemesine başvurdu. Mahkeme dosyayı görüştü ve görevsizlik kararı verdi. Pechstein pes etmedi, davasını Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne taşıdı. Yüksek Mahkeme önceki gün, sadece 8 dakika süren duruşmada davayı kabul ettiğini açıkladı.

Bu karar üzerine ISU hemen Federal Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay, mahkemeyi haklı bulursa doping davası sivil mahkemede görülecek.

ZARARI BÜYÜK

Emniyet Teşkilatı'ndaki meslektaşları kendisine büyük destek verdiği için duruşmaya üniforma ile gelen Pechstein, karar üzerine, "Bu kazandığım olimpiyat madalyalarından daha değerli. ISU'daki bazı sahtekarların şimdilik yakasına yapışacağız" dedi.

Pechstein, kaybettiği sponsorluk gelirleri, mahkeme ve avukat masrafları için ISU'dan 4,4 milyon Euro istiyor.

Mahkeme başkanı Rainer Zwirlein, kararın gerekçesini şöyle açıkladı:

"Uluslararası spor federasyonları monopol kurmuşlar. CAS üzerinde etkileri büyük. CAS da genellikle bu etki altında karar veriyor. Sporcular, "Federasyon kararların kabul ederim" diye mecburen imza atıyor. Bu imzayı atmazsa yarışmalara katılamıyor.

Yargıtay'ın sonbahar aylarında kararını açıklaması bekleniyor.