Hümeyra PARDELİ / ERZURUM, () - ERZURUM Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğlulları, kadın konukevlerinde kalanlar için mahalle baskısı uygulandığını söyledi. Abdulhakimoğlulları, "Kuruluşumuza gelen kadınların aileleri 'ben eşimi, kızımı, gelinimi bu kurumda görmek istemiyorum' diyor. Kadın konukevine misafir ettiğimiz kişiler için 'kadın sığınma evine düştü' şeklindeki ifadeler, maalesef toplumun bu hizmete nasıl baktığını gösterebiliyor" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğlulları, günümüzde toplum yapısının tahrip olduğunu ileri sürdü. Bozulan toplum yapısının genlerini düzeltmek için kadına yönelik hizmetlerde mesafe katedimesinin çözüm olabileceğini belirten Abdulhakimoğlulları, bu nedenle kadın konukevlerinde ve kadın ilk kabul birimlerinde hizmet verildiğini anlattı. Korunma ve bakım altına alınan kadınlara, koruma, bakım, eğitim hizmetleri yanında danışmanlık, yönlendirme, psikolojik ve hukuki destekler verildiğini vurgulayan Abdulhakimoğlulları, şunları söyledi:
"Birimlerimizdeki kadınlara iş bulma, mesleki eğitim ve kreş hizmetleri veriliyor. Hizmetlerden yararlanan kadınlarımız için gizlilik çok önemli. Gizlilik şartları ön plana alınarak isteyenleri eş ve aileleriyle telefonla veya il müdürlüğü ile sosyal hizmet merkezimizde bu görüştürüyoruz. Eş ve ailelerine dönmek isteyen kadınların eve dönüşlerini sağlamak için de çalışmalar yapıyoruz. Önleyici ve tedbir kararları, şiddet önleme, izleme, aile, boşanma süreci danışmanlığı, aile eğitim programlarımız var."
'ERZURUM'DA KADINA ŞİDDET AZ'
Erzurum'daki kadın konukevinde şu anda 6 çocuk ile birlikte 21 kadının kaldığını belirten Sedat Abdulhakimoğlulları şöyle devam etti:
"Erzurum'da ülke geneliyle kıyaslanırsa kadına şiddetin çok fazla olduğunu söylesek haksızlık olur. Bir tabir var; 'iklimi sert, insanı mert' diye. Erzurum insanı eşini seviyor, değer veriyor. Şiddetin resmi rakamlara yansıdığı bir il değiliz, fakat bunun bir mahalle baskısı boyutu da var. Zaman zaman kuruluşumuza gelen kadınların aileleri 'ben eşimi, kızımı, gelinimi bu kurumda görmek istemiyorum' diyor. Kadın konukevine misafir ettiğimiz kişiler için 'kadın sığınma evine düştü' şeklindeki ifadeler, maalesef toplumun bu hizmete nasıl baktığını gösterebiliyor. Kurumumuza gelen, hizmet alan hanımların tamamı için bu bilgiyi söylemek doğru değil. Çünkü kadına şiddetin hiçbir gerekçesi yok, 'Kadına şiddette sıfır tölerans' ifadelerini kulanıyoruz.  Fakat bazı kadınlar da erkeklere sözlü şiddet uygulayarak aile içi şiddete sebep olabiliyorlar. "







FOTOĞRAFLI