Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi(OMÜ) Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Yılmaz, kolesterol düşürücü ilaçların düzenli olarak kullanımının çok önemli olduğunu söyledi.
Koroner arter (damar sertliği) hastalarında statin (kolesterol düşürücü ilaçlar) tedavisi yüksek riskli hastalarda önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özcan Yılmaz, "Kolesterol düşürücü ilaçlar olan statinlerin kardiovasküler (kalp ve damar) hastalıklar ile ilgili risk azaltıcı etkilerinin olduğu yapılmış çok sayıda araştırmalardan elde edilin verilerle ortaya konulmuştur. Özellikle LDL-kolesterolde (kötü kolesterol, düşük yoğunluklu kolesterol) düzeylerinde azalmanın etkisi belirgindir. Yüksek riskli hastalarda bu ilaçların faydalı etkileri daha da belirgindir(yüksek riskli hastalar şeker hastaları, kalp krizi geçirmiş, baypas ameliyatı olmuş, stent takılmış, herhangi bir organa aid damarlarda oluşmuş bir hastalığı olanlar olarak sayılabilir). Son zamanlarda yapılmış bir çalışmada kolesterol düzeylerinde ortaya çıkan oynamaların bile kardiovasküler sistemle ilişkili riskleri artırdığı ortaya konulmuştur. Bu nedenle ilaçların kullanımı yanında bu ilaçların düzenli olarak kullanımlarının da önemli olduğu anlaşılmaktadır” dedi.
Bir süredir basın aracılığı ile kolesterol düşürücü ilaçlarla ilgili bir tartışmaların sürdüğünü ifade eden Yılmaz, “Bu tartışmalara aldanarak özellikle yüksek riskli hastaların kullanmakta oldukları kolesterol düşürücü ilaçları bırakmaları, hatta bu ilaçları düzensiz kullanmaları bile kalp ve damar sağlığını bozacağı açıktır. Bu nedenle tedavilerini takip eden doktorlarına danışmadan hastaların ilaçlarını kesmemeleri kendi sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.