Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan ve bir genel sekreter yardımcısı ile daire müdürü de dahil olmak 15 kişinin açığa alındığı ihale usulsüzlüğü konusunda ilk kez konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bu işte ihmali olan veya suistimal görülüyor zaten, veya bu işi bilerek tasarlayan arkadaşlarımız da varsa, herkes bunun cezasını görecek. Allah için bu babamın oğlu olsa da. Burada aşiretçilik, bölgecilik, hemşehricilik, tanıdık, tanımadık hiç fark etmez, eğer biri bir hak yiyorsa, eğer biz o parmağı kesmiyorsak biz onu gördüğümüz an tedbir almazsak, aynı şeyi biz yapıyoruz demektir” dedi.

İHA muhabirine konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İçişleri Bakanlığı’na intikal eden usulsüzlük ve ihmal süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Ciddi manada bir usulsüzlük tespit ettik”

Bulunduğu görevde milletin emanetçisi olduğunu söyleyen Çakır, “Geçtiğimiz günlerde bazı arkadaşlarımızı açığa aldık. Buraya geldiğimiz ilk günden beri her zaman söylüyoruz, burada yaşayan Malatyalıların haklarının olduğu gibi, aslında daha sonra burada yaşayacak, doğmamış çocukların da bu şehirden alacakları var. Dolayısıyla çocuklarımıza daha güzel bir şehir bırakmak en büyük arzumuz. Biz burada milletin emanetçisiyiz. Bu sön dönemde çıkan bizleri gerçekten üzdü. Tabi biz olayı çok hızlı bir şekilde inceledik. Dolayısıyla biz burada ciddi manada bir usulsüzlük tespit ettik. Bu deliller kaybolmasın diye de çok hızlı hareket ettik. Bu işte ihmali olanlar veya suistimal görülüyor zaten. Bu işi bilerek tasarlayan arkadaşlarımız da varsa, herkes bunun cezasını görecek. Allah için bu babamın oğlu olsa da. Burada aşiretçilik, bölgecilik, hemşericilik, tanıdık, tanımadık hiç fark etmez, eğer biri bir hak yiyorsa, eğer biz o parmağı kesmiyorsak biz onu gördüğümüz an tedbir almazsak, aynı şeyi biz yapıyoruz demektir. Bizim dürüstlüğümüz yeterli değil, arkadaşlarımızın dürüst olması yeterli değil. Önemli olan bütün birimlere, sahaya hakimiyet var mı, yok mu, önemli olan ölçüt bu. Dolayısıyla bizim burada tespit ettiğimiz bir konu var. Bu arkadaşlar çalıştığımız, samimi olduğumuz, yıllardır emek veren arkadaşlarımız ama arzu ederiz ki onlar da bu işin içinde olmuş olmasınlar. Yani biz bu arkadaşlarımızı da herhangi bir şeyle de suçlamıyoruz” dedi.

“İçişleri Bakanlığımızdan müfettiş istedik”

Çakır, içişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istediklerini de belirterek, “Ortada bir suistimal ve usulsüzlükler var. Bunun ortaya çıkması için bütün evrakları hızlı bir şekilde savcılığa intikal ettirdik. İçişleri Bakanlığımızdan müfettiş istedik. Onlar geldiği zaman da buradaki süreci baştan sonra kadar, ihmaller var mı, suistimaller var mı veya bilinçli bir organizasyon var mı ortaya çıkacak. Bizim burada amacımız burada buna tevessül eden varsa ortaya çıkarmak, suçlular varsa en ağır cezaları almaları. Suçsuz bir arkadaşımız da varsa onun da aklanması en büyük duamız. Keşke arkadaşlarımızın hepsi de aklanabilse. Ama ortada bizim gördüğümüz suistimaller var, ihmaller var, usulsüzlükler var. İnşallah onları da yargımız ortaya çıkaracak. İhale aşamasında yaşanan sıkıntılar gördük. Bakıldığında normal gözüküyor ama detaylarına bakıldığında, bunun içinde usulsüzlük ve suistimallerin olduğu bizim tarafımızdan açıkça gözüküyor. En doğru kararı yargı verecektir. Biz her ihbarı değerlendiriyoruz. Gelen samimi ihbarlar da oluyor ve hepsini değerlendiriyoruz. Yalnız bu inceleme gelen herhangi bir ihbar üzerine başlatılmadı, bu bizim tarafımızdan başlatılan bir soruşturma. Bizim tahmin ve şüpheler doğrultusunda bir ihaleleri inceleme, kağıtlar üzerindeki rakamları incelememiz sonucu ortaya çıkan bir durum. Birbirine bağlı iki kurumda olması da ayrıca bizim dikkatimizi daha çok çekti. Dolayısıyla daha titiz ve hızlı bir şekilde olayın üzerine gittiğimiz söyleyebilirim” diye konuştu.