Mustafa KOZAK/ANTALYA, () - TÜRKİYE Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, sektörün sorunlarının çözülebilmesi için bakanlıklar arası hac komisyonu benzeri bir turizm komisyonu kurulması gerektiğini kaydetti
TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Antalya'daki Akra Barut Otel'de yaptığı konuşmada, seyahat ecentecilerinin sorunlarını anlattı. Türkiye'de bakanlıklar arası bir turizm komisyonu kurulması gerektiğini anlatan Gürcün, “Turizm sektörüyle ilgili tüm bakanlıkların ve kurumların aynı masa etrafında toplanıp sektörün ihtiyaçlarının görüşüldüğü, mevzuat kargaşalarının giderilebileceği bir çalışmayı gerçekleştirmek gerekiyor" dedi.
Bu yapıya örnek olarak bakanlıklar arası hac komisyonunu gösteren Gürcün, "Bakanlar Kurulu kararıyla kurulabiliyor bu yapı. Bakanlıklar arası hac komisyonunda hac işiyle ilgili ne kadar bakanlık varsa bir masa etrafında toplanıyor. Bu toplantılarda o yıl hacla ilgili kararalar alınıyor. Bu kararlar ilgili kurumlara tebliğ edilip işler bu şekilde yürüyor" dedi.
'2015 ZOR BİR YILDI'
2015'in çok zor bir yıl olarak geçtiğini anlatan Gürcün, şöyle konuştu:
"Bölgeyi en fazla etkileyen meselelerden birisi Rusya pazarı. Rusya'da iki yıldır devam eden devalüasyonlar nedeniyle alım gücünün düşmesine bağlı olarak Rusların yurtdışına çıkışında düşüş oldu. Türkiye'nin Almanlardan sonra ikinci büyük pazarı olması sebebiyle etkilendik. Ama o pazardaki önemli 4-5 tur operatörü Türk kökenli. Dolayısıyla oradaki güçlü yapının korunması gerekiyordu. Oradaki bu arkadaşlarımız ruble bazında bir önceki yılın fiyatlarıyla satış yaparak turist sayısındaki düşüşlerin yüzde 20'ler seviyesinde kalmasına çok büyük katkı sağladı. Önemli katkılardan biri de charter uçaklara sezon başında 6 bin dolar destek verilmesi oldu. Birliğimizin katkısıyla 15 Eylül- 30 Kasım tarihleri arasındaki dönemde de sezon sonu desteği uygulanması sağlanacak. Hiç olmazsa tur operatörlerimizin çalışmalarına bir destek olacak."
REHBER SIKINTISI
Gürcün, Türkiye'nin birçok yerinde sınavı ve kurslar açılmadığı için sektörün rehber sıkıntısı yaşadığını da belirtti. Rehberlerin TUREB yasasıyla elde ettiği gücü haksız kullanmaya başladığını aktaran Gürcün, Türkiye'de ihiyaç duyulduğu halde TUREB'in sınav yapmaktan imtina ettiğini kaydetti. Hangi bölgede hangi dilde rehber ihtiyacı olduğunu tespt edip TUREB'e defalarca gönderdiklerini söyleyen Gürcün, bütün bu taleplere rağmen sınav açılmamasını şikayet ettiklerini belirtti.
Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın inceleme yaptığını söyleyen Gürcün, en sonunda biri Şanlıurfa diğeri Trabzon'da olmak üzere iki yerde sınav açıldığını söyledi. Yaşadıkları sıkıntı nedeniyle hiç istemedikleri halde bu konuyu Rekabet Kurumu'na götürdüklerini anlatan Gürcün, “TUREB kanununun kendilerine verdiği yetkiyi kötüye kullanarak sınav açmamak suretiyle sektördeki rekabeti engelledikleri hususunda dilekçe verdik. Şu anda bu konu incelemede. İnanıyorum ki Rekabet Kurumu yasadaki bu maddeyi sektörün ihtiyacı ve beklentilerine göre bu kursların ve sınavların açılmasına yönelik bir karara bağlayacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI