Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi tarafından her yıl gerçekleştirilen "Ekonomi Ajandası" programlarının beşincisi, bu yıl yine Prof. Dr. Kerem Alkin’in katılımıyla gerçekleştirildi.
MÜSİAD Sinevizyon gösterimiyle başlayan program, MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve Antalya Milletvekili Adayı Lütfi Elvan’ın konuşmalarının ardından Prof. Dr. Kerem Alkin’in sunumuyla devam etti.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz yerel ve genel gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden birine gidildiğini hatırlatan Lekesiz, ekonomik açıdan güçlenmek için siyasi istikrarın önemine vurgu yaparak bugüne kadar edinilen kazanımların sürdürülebilmesi ve tescili için önümüzdeki dönemde uygun sistem değişikliğine gidilerek ve sivil ve milli bir anayasa yazılarak bu kazanımların taçlandırılması gerektiğini söyledi.
Seçimlere doğru partilerin ekonomik ağırlıklı vaat stratejisinin dikkat çektiğini vurgulayan Lekesiz, ülkenin, kaynak altyapısını bozacak finansmanı belirsiz ve yapılamayacak vaatlere değil; mevcut kazanımların büyümesini sağlayacak güçlü ve reel hedeflere ihtiyacı olduğunu belirtti. Antalya’nın önümüzdeki dönemde ev sahipliği yapacağı G-20 ve EXPO 2016’ya da değinen Lekesiz, bu organizasyonların 2023 vizyonunda Antalya’nın büyümesi için önemli sıçrama noktaları olduğunu kaydetti. Bu noktada hem bu organizasyonların sağlıklı icra edilmesi, hem de Antalya’nın sağlıklı büyümesi için Lütfi Elvan’ın Antalya’dan milletvekili adayı gösterilmesinin bir şans olduğunu birilerine inat tekrar dile getirmek istediğini sözlerine ekledi.
İTİRAZLAR DEVAM EDECEK
Geçtiğimiz günlerde ATSO Başkanı Davut Çetin’e yaptığı istifa çağrısına da değinen Lekesiz; ilgili kurumun zorunlu üyeleri ve kamu yararına dernek statüsünde kamu yararına faaliyetler gösteren bir kurum olarak faaliyetlerinin ilgili kurum tarafından yok sayıldığını bunu yaparken de başkaca bir takım yerel SİAD’lara en üst perdeden destek verildiğinin herkesin malumu olduğunu kaydederek; ATSO’nun MÜSİAD’lıları ötekileştirmeye ve çifte standart uygulamaya devam ettiği sürece itirazlarının devam edeceğini de sözlerine ekledi.
ATSO yönetiminin kurdukları birtakım vakıflarla binlerce üyenin aidatlarından teşekkül eden kurumun milyonlarını aktardıkları ve aktarmaya devam edeceklerini bildiklerini aktaran Lekesiz, “İlgili karar oda meclisinden geçerken muhalefet şerhi düşüp daha sonra Başkan Çetin’i arayıp özür dileyen omurgasızlara inat hakkımızı helal etmiyor, muhalefet şerhi değil ahiret şerhi düşüyoruz” dedi. İlgili basın açıklamasından sonra oda başkanının Lütfi Elvan’ın Antalya için önemli olduğunu vurguladıklarını hatırlatarak “Önce siz kendinize bakın” şeklinde cevap verdiğini hatırlatan Lekesiz, “Böylesi bir bakanlığın Antalya için sağlayacağı faydalar bu kadar ortadayken bu önemi bizim vurgulamamızdan neden rahatsız oluyorsunuz?” diye sordu.
ATSO Başkanı’na MÜSİAD üyelerinin zorunlu olarak ATSO üyesi olduklarını ve bedel ödediklerini dolayısıyla kurumu sorgulama hakları olduğunu, ancak onların MÜSİAD üyesi olmadığını hatırlatan Lekesiz, “MÜSİAD olarak yanlış gördüğümüze yanlış demeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
SİYASET STAJINI YANLIŞ YERDE YAPIYOR
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise yaptığı konuşmada, seçimle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Antalya için dertlenen herkes gibi Lütfi Elvan’ın Antalya’dan aday gösterilmesine hem çok sevinip hem de çok heyecanlandığını söyleyen Türel, kendilerinin Antalya’ya yaptıkları hizmetlerin ortada olduğunu söyledi.
Çetin Osman Budak’ın ATSO’dayken kendisinin yardımcısı olduğunu ve doğru yerde staj yaparak ATSO Başkanlığı’na kadar yükseldiğini belirten Türel, siyasette ise yanlış yerlerde staj yaptığını belirterek siyasi hayatının başında olması hasebiyle kendisini özellikle uyarmak istediğini belirtti.
Budak’ın mesnetsiz eleştirilerle Lütfi Elvan’ı eleştirmesine tepki gösteren Türel, “MÜSİAD Başkanı, Antalya’nın bir ferdi olarak böylesine önemli bir bakanın Antalya’dan milletvekili olmasından heyecan duyması normaldir ve gereklidir, ATSO’nun yaptığı haksızlıklara karşı gelmek de MÜSİAD’ın da görevidir, bizim de görevimizdir” dedi.
ANTALYA HAK ETTİĞİNİ ALACAK
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir de MÜSİAD’la ilgili bilgileri sinevizyon filminde gördüklerini, bugün gelinen noktada MÜSİAD’ın gücünün ve faaliyetlerinin herkesin malumu olduğunu kaydetti.
ANTALYA İÇİN MEGA PROJELER
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan da, Antalya’ya geldiği ilk günden beri Antalya’nın kendisini kabullendiğini ve bağrına bastığını belirtti. Elvan, kendisinin de bu sevgiye karşılık verebilmek adına durmaksızın gece gündüz Antalya’yı düşündüklerini ve projeler ürettiklerini belirtti. Muhalefetin sığ eleştirilerine inat Antalya için hazırladıkları mega projeleri hayata geçireceklerini belirten Elvan, Antalya’nın tarımda ve turizmde hak ettiği yere geleceğini alacağını kaydetti.Bu çalışmalarda MÜSİAD gibi STK’ların desteğinin önemli olduğunu da söyleyen Elvan, hep birlikte Antalya ve Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
TÜRKİYE VE DÜNYA EKONOMİSİ
Protokol konuşmalarının ardından sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin geçmişi ve geleceği değerlendiren bir perspektif çizerek iş adamlarına önerilerde bulundu.Dünyanın ekonomik ağırlık merkezinin 2000’lerin başında Avrupa ve Amerika’ya daha yakınken 2025 yılında Çin ve Hindistan’a doğru kayacağının öngörüldüğünü belirten Alkin, Asya’nın 1000 yıla yakın bir süre dünyanın üretim merkeziyken sömürgecilikle bu özelliğini yitirdiğini ancak 1978 sonrasında bu özelliğini yeniden kazandığını belirterek coğrafyaların DNA’larının değişmesinin mümkün olmadığını belirtti.
2030 yılında Çin’deki 10 milyon dolardan fazla parası olan nüfusun sayısının Avrupa Birliği’nin toplam nüfusunu geçeceğini söyleyen Alkin, bir yandan da Hindistan’ın ekonomisinin de güçlenmeye devam ettiğini, ayrıca Çin’deki nüfusun düzenlenmesi ile ilgili politikalar nedeniyle Hindistan Nüfusunun Çin’i yakın zamanda geçeceğini belirterek yatırımcıların Çin ve Hindistan pazarına yönelik ürünlere yatırım yapmasının uzun vadede çok önemli olduğunu kaydetti. Galiplerin dünyayı paylaşmalarına yönelik sistemin 21.yüzyıl itibariyle işlemez hale geldiğini kaydeden Alkin, Birleşmiş Milletler, NATO, OECD gibi kurumların artık yeterli olmadığını Dünya’nın farklı organizasyonlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Küresel krizin altıncı yılını geride bırakırken dünya ekonomisindeki en büyük sorunların, düşük hızda büyüme ve aşırı paranın küreselleşmesi ve balon riski olduğunu aktaran Alkin, dünya ankacılığında ticari bankaların yatırımlara finansman sağlama yeteneğini kaybettiğini aktardı. Son dönemde özellikle Türkiye’de tartışılan asgari ücretle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Alkin, gönlünün işçilerin daha fazla maaş almasından yana olacağını ancak ekonomide de realiteler olduğunu kaydetti. Aklin, “Ülkelerin kişi başına milli geliri ile asgari ücret arasında bir denge söz konusudur. Gelişmiş ülkelerin önemli bir kısmında, asgari ücret kişi başı milli gelirin yüzde 30’u ile 40’ı arasındadır. Türkiye’de asgari ücret 1.500 TL olur ise, bu durumda oran yüzde 80’e yaklaşır ki, Türkiye küresel rekabet becerisini bütünüyle kaybeder. Türkiye’nin günü kurtaran vaatlere değil, geleceğe yönelik hedeflere ihtiyacı var” dedi.
Prof. Dr. Kerem Alkin’in sunumunun ardından MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz’in Prof. Dr. Kerem Alkin’e hediye takdimiyle program sona erdi.