ZONGULDAK Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, maden ocaklarında Avrupa Birliği mevzuatına uygun malzeme ve koruyucu sistem kullanma şartının 31 Aralık 2019'a bırakılmasıyla ilgili, "Kazalara tekrar davetiye çıkarılıyor" dedi.
Kaymakçı, Zonguldak'ta ATEX sertifikası (Patlayıcı ortamda kullanılan teçhizat ve koruyucu sistemlerle ilgili AB direktifi) olmadığı için kapatılan maden ocağı olup olmadığını bilmediğini söyledi. Bakanlar Kurulu'nun 4 Ağustos'ta resmi gazetede yayınlanan düzenlemesiyle patlama olasılığı yüksek ocaklarda kullanılan tesisat ve koruyucu sistemlerin 31 Aralık 2019'a kadar uygun hale getirileceğini hatırlatan Kaymakçı, şöyle konuştu:
"Bizim daha önce yer altında patlayıcı ortamlarda çalışmaya uygun olmayan cihazlar nedeniyle meydana gelen kazalar olduğu konusunda tespitlerimiz vardı. Bu aşamadan sonra bu yeniden esnek hale gelecek. 2006'dan önceki haline dönecek. Firmalar o tarihe kadar işletmelerindeki cihazları yönetmeliğe uygun hale getirecekler. Sanki kazalara tekrar davetiye çıkarılıyor. Böyle bir aymazlık. Bu kararın alınmasını eleştiriyoruz. Bundan sonra bu nedenle ATEX sertifikasına uygun olmayan cihazların kullanımı sonucu kaza meydana gelmesi durumunda bu kararı alan Bakanlar Kurulu resmen sorumludur."
ATEX'Lİ MALZEME BULAMADIK
HEMA Kömür İşletmeleri Müdürü Suat Ölmez, 2006'da çıkan yönetmelikten sonra ATEX sertifikasına uygun cihazları yurt dışından getirmekte zorlandıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"ATEX'ten önce Almanya'da bile SCH dediğimiz malzemeler kullanılıyordu. Bunlar çok emniyetli malzemelerdi. Soma faciasına kadar devlet alev sızdırmazlık testleri yapılmış bu malzemelerın kullanılmasına müsaade ediyordu. Ama Soma'dan sonra tamamen bitti. Cezalar yazıldı, kullanılmaz raporları verildi. Biz de kullanamadık. Yurt dışından getirmeye kalktık. Büyük müşgülatları var. 3-4 ay sürüyor. Şirketler durdu. Şimdi yeni yönetmelikle süre verilmiş oldu işletmelere. Biz de o tarihe kadar bütün malzememizi değiştirmiş olacağız. Zaten bir çoğunu değiştirmiştik."

FOTOĞRAFLI