Samsun'un İlkadım İlçesi'nin önemli alışveriş merkezlerinden olan Fatih Sultan Mehmet Caddesi'ndeki esnaf, piyasanın durağanlığından şikayetçi. Esnafın en büyük umudu ise bayram alışverişi dönemi.


İNŞALLAH KURTULURUZ
Beytullah SEMİZOĞLU: Ramazan münasebetiyle işlerimiz bir hayli düşük. Ama Ramazan'dan sonra ümit ediyoruz ki havaların açması ile beraber yaz sezonumuz başlayacaktır. Tabi ülkemizdeki ekonomik kriz sebebiyle bu esnafın tamamına yansıdığı gibi biz küçük esnafları da etkiledi. İnşallah beraber bu ekonomik krizden kurtuluruz ve işlerimiz düzelir.

DAHA İYİ OLMASINI BEKLİYORUZ
Hüseyin ERPAY: Genel olarak sorunumuz işsizlik. Şu an piyasalar durgun ama bayramı bekliyoruz. İnşallah  bayramda işlerimiz daha iyi olacaktır. Herkesin ekonomik olarak bir sorunu var daha iyi olmasını bekliyoruz. 

PAHALILIKTAN YAKINIYOR
Pakize BEKTAŞ: İşlerimiz biraz durgun ve millet pahalılıktan yakınıyor. Bu nedenler satışlarımızda düşmüş durumda. Esnaf olarak, daha güzel şeyler bekliyorduk ama gitgide daha kötüye gidiyor. Ürünlerimizi aldığımız yerler fiyatları çok pahalı tutuyor bu sebeple alıp satamıyoruz. 

SEÇİMLERDEN İŞLER DÜŞTÜ
Hasan ACAR: Esnaf olarak genel sorunlarımız, masrafların artması ve seçimlerden dolayı işlerin biraz düşmesidir. Ama çok şükür Ramazan ayı var ve bayrama doğru daha iyi olacağını düşünüyorum. İnsanlar yiyecek alıyor ama artık kıyafet pek almıyor. 

ESNAF PERİŞAN HALDE
Galip TOPUZ: Yaklaşık 5-6 aydır işlerimiz çok düştü. İnsanların artık alım gücü yok. Öyle bir dönemdeyiz ki siftah yapmadan dükkanını kapatan çok esnaf var. Esnaf perişan halde ama durumumuzu soran yok. Caddemizde ise atık su sisteminden koku yayılıyor. Kaç defa söyledik ama buraları temizlemediler.

RAMAZAN ETKİLEMEDİ
Burak ÖZER: Esnaf olarak sorunumuz caddenin alt yapıları ve ışıklandırma sorunları başka bir sorunumuz yok. Satışlarımız şu anlık iyi, ramazan satışlarımızı etkilemedi. Eskiye göre durgun olsa da  yaz sezonu geliyor. Şu anlık satışlarımız da sorun yok diyebilirim. 

KİRALAR YÜKSEK
Sinan İMER: Satışlar şu an çok durgun, insanlar eskisi kadar para harcamıyor, neye ihtiyaçları varsa onu alıyor. Piyasada ekonomik bir sıkıntı var. Ayrıca caddede kiralar oldukça yüksek. Kiralar iş yapanları etkilemiyor fakat iş yapamayan esnaf, kira ödemekte zorlanabilir. 

İŞLER ÇOK İYİ
Köksal BAYRAKTAR: Şu an işler gayet iyi, bir sıkıntımız yok. Hatta ramazan dolayısıyla işler daha iyi oldu diyebilirim. Cadde olarak sorunlarımız var. Büyükşehir Belediyesi'nin alt sokağındaki mağazalar kapandığı için bizim caddemiz de kör oldu. Başka da bir sorunumuz yok.

DİĞER YILLARA GÖRE... 
Mehmet GÖKÇE: Ramazan, bu sene işlerimizi etkilemedi. Diğer senelere göre bu sene ramazan da işler daha iyi. Herhangi bir sıkıntımız yok. Caddeyle de ilgili de  bir sıkıntımız yok her şey yolunda. 

MAALESEF KRİZ VAR
Yılmaz YAMAN: İşlerimiz çok durgun olsa da biz açıyoruz dükkanımızı bekliyoruz. Kriz yok deniliyor ama maalesef kriz var. Kimsenin imkanı yok, halk öncelikli olarak karnını doyurmayı düşünüyor. Giyim sonraki planlarda kalıyor o yüzden de piyasa hareketli değil diyebilirim.

Ebru ÖZTÜRK-Ekrem ASLAN