Serpil KIRKESER/İSTANBUL, () CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Cumhuriyet Gazetesi muhabirinin yargılandığı dava sonrası İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde yapılan açıklamaya katıldı.
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Cumhuriyet Gazetesi muhabirinin yargılandığı dava sonrası İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde yapılan açıklamaya katıldı. Adliyenin 'C' kapısı önünde gündeme ilişkin açıklama yapan Tekin, "Dün basına da yansıdı sadece dünkü Manisa'daki uygulama değil iktidarın son yıllardaki bu ceberut uygulamalarını hepiniz biliyorsunuz. Aslında bu uygulamayı şiddetle kınıyoruz, kim olursa olsun. Bu insan haklarına, insan onuruna aykırı bir uygulamadır. Asıl kelepçe vurulması gereken valinin dilidir. Valinin kullanmış olduğu üslup hani kabahati özründen büyük derler ya gerçekten kabahati özründen büyük bir söylemle bir ifadesi var. Ya sürçü lisan etmiştir ya da büyük bir kabahat işlemiştir. Şiddetle kınıyorum o dili, ayrıştırıcı bir dildir. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Sayın Davutoğlu heralde o uygulamayı yapan emniyet müdürlerini değil aynı zamanda bu cümleyi kullanan valiyle ilgili de gereğini yapacaktır diye düşünüyorum " dedi.

"SADECE DÜN HAYATINI KAYBEDEN İNSAN SAYISI 20'YE YAKIN"
Gürsel Tekin, "Sadece dün hayatını kaybeden insan sayısı 20'ye yakın. Ortalama Türkiye'de her gün 10 ile 15 hatta zaman zaman 20'ye varan ölümler oluyor. Bu ölümler iş cinayetleri, kadın cinayetleri olunca çok anlam ifade etmiyor. İş cinayetleri kadın cinayetleri olabildikçe son günlerde şehitlerin gelmesiyle birlikte Türkiye'de çok ciddi sıkıntıların olduğu hepiniz tarafından malum. Ama ne yazık ki bunların hiçbirisi olmuyormuş gibi Sayın Davutoğlu ve AKP yöneticileri fıstık yeşiliyle meşhur bir Anayasa tartışması, Anayasa tartışmasında bir başkanlık tartışması... Elbette Cumhuriyet Halk Partisi olarak baştan itibaren uzun yıllar özellikle 2010 yılında katletmiş olduğunuz o hukuk sisteminin yeniden inşa edilebilmesi için her türlü çabayı sarf ettik. Ama maalesef iktidar bu başkanlık sevdasıyla bir önceki uygulamada çalışmaların tamamını zehirledi. Aynı yöntemi tekrar uygulamaya başladılar. Ben nihayet dün AKP'de bir yönetici Sayın Şahin aklı selim bir insan olarak Türkiye'nin bu kadar içerde dışarda sorunları varken bir başkanlık tartışmasının doğru olmadığını ifade etti. Aynı inançtayız. Gelin önce içerde ve dışardaki bu yangını söndürelim" diye konuştu.

"SIKINTININ BAŞ MİMARLARI DA SİZLERSİNİZ"
Tekin, "Hergün televizyonları izlerken göçmenlerin hangi yöntemlerle hayatını kaybettiğini, İstanbul tarihi yarımada, Türkiye coğrafyasında yüzbinlerce göçmenin nasıl bir sefalet içinde yaşadığını bütün bunları çözelim. Güneydoğu coğrafyasında çok ciddi sorunlar var. Adeta her taraf sıkı yönetimle yönetilir duruma gelmiş. Bunların hiçbirisi yokmuş gibi Türkiye'nin tek ana sorunu başkanlık sistemiymiş gibi bir tartışma gerçekten bütün bu meseleleri kapatmak gibi bir düşüncedir. Biz önümüzdeki süreçte CHP olarak sürecin ne kadar zorlu bir süreç olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin hangi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını biliyoruz. Sayın Erdoğan dün Suriye'ye odun taşıyanlar bu ateşte yanar demişlerdi. Ama Suriye'ye siz benzin taşıdınız maalesef. Suriye'nin bugün bu durumda oluşunun Ortadoğu coğrafyasındaki bu kanamalı sıkıntının baş mimarları da sizlersiniz. Ne yazık ki bu odun atmaktan siz vazgeçerseniz sadece Türkiye coğrafyası değil Ortadoğu coğrafyasında da barışın rahatlıkla sağlanabileceği inancı içindeyiz" ifadelerini kullandı.

"DÜNYANIN HER YERİNDE ANAYASALARIN TEMEL KURALLARI İNSANLARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİDİR"
Yenibosna'daki Feza Gazetecilik A.Ş.'ye yapılan aramaya ilişkin soru üzerine Tekin, "Dünyanın her yerinde Anayasaların temel kuralları insanların can ve mal güvenliğidir. Eğer bir ülkede can ve mal güvenliği yoksa gazetelerin basılması, insanların kelepçelenmesi, gözaltına alınması son derece doğal bir duruma gelir. Ben çok merak ediyorum; Bu kadar Anayasa'yı yok sayan herşeyin bir kişinin dudağı arasında olan bir sistemin ötesinde nasıl bir sistem arzu ediyorlar ki onu da çok merak ediyorum" diye konuştu.
(FOTOĞRAF)