Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamaları sonrası sert dalgalanan piyasalarda önce ABD verileri ve kapanışın ardından Moody's açıklamaları bekleniyor.

Geçen hafta Cuma günü Rusya endişeleriyle 2.93'ü aşan, ardından bu hafta boyunca kayıplarını azaltarak dün günü 2.88'in hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah ise güne 08.42'de 2.8906/2.8928 seviyesinde başladı.

EURO'DA SERT YÜKSELİŞ

Dün güne ECB kararı öncesi 3.05 civarında işlem gören euro/TL bu sabah aynı saat itibarıyla 3.1580/3.1596 seviyesine yükseldi.
TL'nin euro karşısındaki bir günlük değer kaybı yüzde 3.5 civarına ulaştı. Sepet bazında TL ise dün akşam 3'ün hemen altında işlem görürken bu sabah güne 3.0250/3.0285 seviyesine yükseldi.

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ

Euro'nun gerçekleştirdiği bu hızlı çıkış dolar endeksinde de düşüşe neden oldu. Dolar endeksi 12.5 yılın en yüksek seviyesi olan 100.510'dan bir ayın en düşük seviyesi olan 97.591'e geriledi.

MART 2009'DAN BU YANAKİ EN BÜYÜK GÜNLÜK KAZANÇ
Euro dolar karşısında dün yüzde 3'ün üzerinde değer kazanırken Mart 2009'dan bu yana en büyük tek günlük kazancını kaydetmiş oldu. ECB öncesi 1.05 civarında işlem gören euro/dolar paritesi 1.0950'yi de aştıktan sonra bu sabah itibarıyla 1.0920 civarında işlem gördü.

“AVRUPA PİYASALARI SALLADI”

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Piyasalarda dün ECB kaynaklı büyük bir hareket yaşandı. Euro/dolar paritesinde yepyeni bir fiyatlama seviyesi söz konusu daha düne kadar ABD ile oluşacak faiz farkları nedeniyle 1 seviyesinin altına inme ihtimalini konuşurken bugün 1.10'u görme ihtimalimiz var. Sepet bazında bakınca hareketin TL'ye etkisi büyük. Küresel piyasalardaki bu büyük değişimin fiyatlaması ise henüz tamamlanmış görünmüyor. Pariteyi kısa vadede yakından takip etmek gerekli" dedi ve ekledi:

"ECB sonrasında bugün en önemli konu ABD'nin istihdam verileri olacak. Ardından da Moody's açıklamasını bekleyeceğiz. Piyasa Moody's tarafından olumsuz bir gelişmeyi fiyatlamıyor. Rusya ile ilişkilerin nasıl şekilleneceğini ve OPEC toplantısını da yakından takip etmeye devam ediyoruz."

MOODY'S KARARI BEKLENİYOR

Moody's Türkiye'nin kredi notunu "negatif" görünümle yatırım yapılabilir en düşük seviye olan Baa3 düzeyinde derecelendiriyor. Analistler şu aşamada Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu kaybetmesinin piyasada fiyatlanmadığını belirtiyorlar.


ABD'de bugün TSİ 15.30'da Kasım ayına ilişkin işsizlik ve tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Bankacılar verilerin ABD'den 10 yıl aradan sonra ilk faiz artışının bu ay geleceğine yönelik beklentileri değiştirip değiştirmeyeceğine odaklanacaklar. Bir diğer taraftan ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'in dün tekrarladığı açıklamaları da bu beklentiyi kuvvetlendiriyor.

OPEC DE YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Piyasada yakından izlenen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bugün gerçekleştireceği toplantıda ise petrol üretimini aynen devam ettirilmesi ve Suudi Arabistan'ın diğer üyelere petrol üretiminde kesintiye gitme gibi bir planlarının olmadığını aktarması bekleniyor.