Adıyaman’da 68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle etkinlik düzenlendi.
1 Nolu Toplum Sağlığı merkezi’nde gerçekleştirilen 68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinliği kapsamında toplantı düzenlendi. Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Müdür Yardımcısı Esma Kılınç’ın da katıldığı toplantının açış konuşmasını Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlusu Dilek Çağ yaptı. Çağ, vatandaşların verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlenmesini sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek, “Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık 1/3’ü verem hastası olmaksızın verem mikrobunu taşımaktır. Bu insanların yüzde 10’u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacaktır.
Türkiye 53 ülkeden oluşan DSÖ Avrupa Bölgesinde yer almaktadır. Avrupa bölgesinde hızı yüz binde 22’dir. Adıyaman’da ise; yüz binde 12 civarında seyretmektedir.
Mutlak ki elde edilen başarı ülkemizde ve ilimizde verem savaşının doğrudan gözetimi, tedavi stratejisi çerçevesinde yürütülmesindendir. Verem hastasının tedavi sürecinde ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek anlamına gelen, doğrudan gözetimli tedavi, Merkez Verem Savaş Dispanseri personeli ve aile hekimleri işbirliğiyle sürdürülmektedir.
Tüberküloz Eradikasyon kapsamına girmenin hedeflendiği günümüzde; propaganda haftası boyunca ve yıl boyunca da cevaevinde, okullarda, toplum sağlığı merkezimizde halkla ve sağlık personeline yönelik verem eğitimimiz devam etmektedir” dedi.
Açış konuşmasının ardından Verem Savaş Dispanseri Doktoru Kazım Gici tarafından hastalıkla ilgili sunum yapıldı.