Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kerç Boğazı’nda Rusya tarafından alıkoyulan denizcilerin ve 3 geminin “derhal iade edilmelerini” talep etti. Poroşenko, Kiev’de Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Toplantısı’nda Moskova’ya seslenerek “Rusya’dan, uluslararası hukuku çiğneyerek alıkoydukları Ukraynalı denizcileri derhal serbest bırakmalarını talep ediyorum” dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise “Kerç Boğazı’nda yaşanan olay nedeniyle yaralananlara tıbbi yardımın derhal yapılmasını ve evlerine güvenli şekilde dönmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz. Ukrayna ayrıca el koyulan gemilerin iadesini ve verilen hasarın karşılanmasını da talep etmektedir” ifadelerine yer verildi.

KUŞATMA KABUL EDİLEMEZ
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Azak Denizi’nde yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamasında Rusya’nın kuşatmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Ukrayna’da yaşananların endişe verici olduğunu kaydeden Mass, “Rusya’nın Azak Denizi’nde geçiş sırasındaki kuşatması kabul edilemez. Kuşatmanın kaldırılması önemlidir” dedi. Alman Bakan, her iki tarafı da gerilimi azaltmaya çağırdı.

NATO’DAN DESTEK TELEFONU
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile telefonda görüşerek desteklerini bildirdi. NATO Genel Sekreteri, Poroşenko’nun talebi üzerine yaşanan gelişmeleri ele almak üzere NATO-Ukrayna Komisyonu’nu elçilik seviyesinde olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Stoltenberg Rusya’ya, el koyduğu Ukrayna’ya ait gemi ve askerleri bir an önce serbest bırakması çağrısında bulundu. Stoltenberg, “Ukrayna gemilerine yönelik askeri kuvvet kullanımının meşru bir açıklaması bulunmamaktadır” dedi.