SİNOP (AA) - HALİT GÜMÜŞ - Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Samsun, 9 santimetreden küçük boyda hamsilerin, Gürcistan ve Abhazya kıyılarında balık unu ve yağı yapılmak için avlandığını belirterek, "Yasak nedeniyle avlamadığımız hamsi, bu ülkelerde 7 santimetrenin üzerinde olduğu için rahatlıkla avlanabiliyor. Ortak kurallar belirlenirse Karadeniz'deki hamsi popülasyonu korunabilir" dedi.

Samsun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014-2015 av sezonu başından itibaren hamsi üzerinde yaptıkları araştırmaların devam ettiğini söyledi.

Hamsi izleme çalışmalarında, gırgır tekneleri sayesinde avlanan hamsilerin boy, ağırlık, cinsiyet ve yaş gibi temel belirlenebilir özelliklerini tespit ettiklerini anlatan Samsun, "Hamsi avlanma sezonu sona erdiğinde balıkçılık biyolojisi kapsamında bu yıl Karadeniz’deki hamsilerin popülasyon dinamiği parametrelerinden yaşama, ölüm ve avlanma oranlarının hesaplıyoruz" diye konuştu.

-  "Türk balıkçıları adına bir olumsuz rekabet"

Hamsi izleme araştırmasının ön verilerine göre, Aralık 2014 sonundan itibaren hamsinin önemli miktarının, Karadeniz'de Türkiye'nin kara sularını terk ettiğini fakat ince hamsi sürülerinin hala var olduğuna dikkati çeken Samsun, şunları konuştu:

"Balıkçı reislerimiz, bu yıl Türkiye kara sularında 9 santimetreden küçük boyda bol miktarda hamsi sürüleri olduğunu söyledi. Ama bizim balıkçı reislerimiz, boy yasağından dolayı yasak olduğu için bu balığı avlamıyorlar fakat Gürcistan ve Abhazya'da boy yasağı 7 santimetre ile sınırlı. Küçük hamsileri, balık unu ve balık yağı fabrikaları için bol miktarda avlıyorlar. Türk balıkçıları adına bir olumsuz rekabet oluyor."

Türkiye'deki av yasaklarının benzerinin Gürcistan ve Abhazya'da da uygulanması gerektiğine vurgu yapan Samsun, şöyle devam etti:

"Yasak nedeniyle avlamadığımız hamsi, bu ülkelerde 7 santimetrenin üzerinde olduğu için rahatlıkla avlanabiliyor. Ortak kurallar belirlenirse Karadeniz'deki hamsi popülasyonu korunabilir. Yasaklara uyulursa Karadeniz'deki bol miktardaki hamsiyi İç Anadolu'daki insanlarımıza çok ucuz ve taze olarak iletebileceğiz. Çok önemli bir protein kaynağı. Bizim amacımız küçük balığın avlanmamasını, sofralık boya gelinceye kadar beklenilmesini sağlamak. Gürcistan'ın da, diğer ülkelerin de Türkiye'nin kurallarına benzer kuralları acilen hayata geçirmesinde fayda var."

Samsun, Karadeniz'de çok miktarda bulunduğu bilinen küçük boydaki hamsilerin, Türkiye karasularında olduğu gibi Gürcistan ve Abhazya’da da avlanmaması durumunda gelecek yıl hamsi avlanma sezonunun çok verimli geçebileceğine yönelik beklentiler olduğuna da işaret etti.