Görüntülerin iyileştirilerek izlenmesi sonrasında bu tespiti yapan savcılık, iki kişinin ölüp ölmediği konusunda herhangi bir bilgiye ise ulaşamadı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin soruşturmada elde edilen ilk bulgulara göre, olayın yaşandığı sokaktan, polisin defalarca ateş açmasına karşın koşarak kaçmayı başaran iki saldırgan polis tarafından vuruldu. Savcılığın elinde, bu kişilerin ölüp ölmediği konusunda bir bilgi ise yok.

Olay öncesinde iki polisi şehit ederek, Tahir Elçi'nin bulunduğu sokağa yönelen iki saldırgana defalarca ateş edilmesine karşın, bu kişilerin kaçmaları soru işaretlerine yol açmıştı. Polisin kullandığı silahta plastik mermi olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Al Jazeera'nin savcılık kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre saldırganların ikisinin de polislerin açtıkları ateş sonucu vuruldukları, görüntülerin iyileştirilerek izlenmesi ile tespit edildi. Ancak mermiler saldırganların kaçmasına engel olamadı.

Kaçan saldırganların yaralı olma ihtimâllerini, olaydan hemen sonra dikkate alan polis, hastanelerde arama yapmış ancak herhangi bir sonuç alamamıştı.

83 DELİLDEN 43’Ü TOPLANDI

Soruşturma kapsamında toplanan deliller ve görevli polislerin silahları ise incelenmek üzere Ankara’ya gönderildi. Olay yerinde inceleme yapan heyet, bugüne kadar belirlenen 83 delilden 43’ünü toplayabildi.

Basın mensuplarının ve çevredeki güvenlik kameralarının görüntüleri de toplandı. Toplanan görüntüler arasında Dört Ayaklı Minare’nin karşısındaki Mardin Kebap Evi ve Postanenin güvenlik kameralarının görüntüleri inceleniyor, henüz görüntülerde ne olduğu kamuoyu ile paylaşılmadı. Toplanan ve TÜBİTAK’ta uzman ekiplerinin inceledikleri görüntülerde iki husus özellikle inceleniyor. Birincisi mermi izlerinin tespiti. Bu sayede Elçi’nin nasıl vurulduğu tespit edilmeye çalışılacak. Bir diğer husus ise ses analizleri. Bu incelemede de olay bölgesinde kaç silahın kullandığı ve seslerin hangi silahlara ait olduğu anlaşılmaya çalışılacak.

İŞTE SORUŞTURMADA SON DURUM

POLİS VE JANDARMA KRİMİNAL EKİPLERİ BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

Olayın aydınlatılması için polis ve jandarma kriminal ekipleri çalışmalarını birlikte yürütüyor. Toplanan deliller, jandarma ve emniyet kriminal laboratuvarlarında titiz bir şekilde incelemeye alınıyor. Elde edilen bilgi ve bulgular, Vali Hüseyin Aksoy başkanlığındaki kriz masasına iletiliyor. Kriz masasında saldırıya ilişkin tüm bilgiler en ince ayrıntısına kadar değerlendiriliyor.

MÜFETTİŞ İNCELEMESİ DEVAM EDİYOR

Olayla ilgili İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen ve Diyarbakır'a gelen 2 mülkiye başmüfettişi ile 2 polis müfettişinin incelemesi sürüyor. Balıkçılarbaşı Semti Yenikapı Sokakta bulunan Telekom binası ile bir iş yerine ait güvenlik kamerası görüntülerine savcılığının talimatıyla el konuldu. Ayrıca, Elçi'nin basın açıklamasına katılan baro üyeleri ile vatandaşların cep telefonu ve basın mensuplarının kameralarına yansıyan görüntülerin incelenmesi sürüyor.

Tüm görüntüler uzman ekiplerce, yansıtılan dev ekranlarda saniye saniye izleniyor, bu şekilde en küçük detaylar bile değerlendiriliyor.

SES ANALİZİYLE KURŞUNLARIN HANGİ SİLAHLARDAN ÇIKTIĞI BELİRLENECEK

Soruşturma kapsamında elde edilen tüm görüntülere ses analizi yapılıyor. Ses analiziyle hangi silahtan nasıl ses çıktığı, kurşunların hangi silahlardan çıktığı tespit edilecek. Ses analiziyle, teröristler tarafından kazılan hendeklerin ve kurulan barikatların bulunduğu yönden gelen kurşunlar ve kullanılan silahların tespiti yapılacak.

TÜBİTAK İLE ORTAK ÇALIŞILIYOR

Olayın aydınlatılması için polis ve jandarma kriminal ekipleri çalışmalarını Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ortaklaşa yürütüyor.

TÜBİTAK'tan olay yeri inceleme ve delil araştırması konularında yardım alan güvenlik güçleri, bazı delilleri kurumun Ankara'daki merkezine gönderdi. TÜBİTAK'tan görüş alan polis ve jandarma, delil karşılaştırması yapıyor. Bu sayede olayın aydınlatılması için süreç hızlanacak.

OLAY YERİNİN KROKİLERİ ÇİZİLDİ

Soruşturma kapsamında olay yerinde bulunan avukat, vatandaş, polis ve basın mensuplarının ifadesi de gözden geçiriliyor. Delil, görüntü ve görgü şahitlerinin ifadesi doğrultusunda krokiler oluşturuldu.

Elçi'nin düştüğü yer, kurşunun giriş ve çıkış doğrultuları dikkate alınarak, Elçi'nin ölümüne sebep olan kurşunun hangi noktadan ateş edildiği krokilerden bulunmaya çalışılıyor. Bu sayede ateş edilen açı ortaya çıkarılacak.

Delillerin bir kısmı, mermi çekirdekleri, kovanlar, polislerin kullandığı silahlar ile teröriste ait silah, balistik ve DNA incelemesi için Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığına gönderildi.

Özel kurye ile Ankara'ya gönderilen deliller arasında Elçi'den alınan kan örnekleri, olay yerinden elde edilen bazı vücut sıvıları da bulunuyor. Mermilerin üzerinde kan izi olup olmadığı araştırılıyor. Bunlardan hangisinin Elçi'nin kanıyla örtüştüğü DNA incelemesiyle belirlenecek. Adli Tıp Kurumunda kimyasal tekniklerle mermi çekirdeklerindeki ayrıntılar ortaya çıkarılacak. Elde edilen veriler ile Elçi'nin kan örneklerine DNA karşılaştırılması yapılacak.

TAKSİCİ SERBEST BIRAKILDI

Polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'un şehit edildiği saldırıdaki taksinin sürücüsü A.S, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın şüphelisi olduğu değerlendirilen M.G. hakkında yakalama kararı çıkartıldığı, diğer şüphelinin kimlik tespit çalışmalarına devam edildiğini bildirmişti.