Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü hizmet binasında Afet Müdahale Planının (DAMP) masabaşı tatbikatı gerçekleştirildi.
Düzce’de afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirlemek amacıyla, Türkiye Afet Müdahale Planı esas alınarak DAMP hazırlanmıştı.
DAMP uygulanabilirliğini artırmak, ana ve destek çözüm ortağı kurumlarda farkındalık oluşturmak ve yerel düzey hizmet grubu operasyon planlarındaki olası çakışma ve eksiklikleri tespit edebilmek amacıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü hizmet binasında DAMP masabaşı tatbikatı gerçekleştirildi.
Masabaşı tatbikatına hazırlık amacıyla tatbikat öncesinde tüm Hizmet Grubu Yöneticilerinin katılımıyla İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü eğitim salonunda İl Müdürü Ali Kartal başkanlığında bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. Toplantıda yerel düzey 26 Hizmet Gurubu yöneticilerinden hazırlanan masabaşı tatbikat senaryosunu esas alarak alt senaryolarını oluşturmaları talep edilmişti.
Masabaşı tatbikatında hazırlanan senaryo gereği Düzce’de meydana gelen 6,5 büyüklüğünde bir deprem olduğu farz edildi. Deprem haberini alan İl Afet Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerinin İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine, Hizmet Grubu Yöneticilerinin ise toplanma alanlarına intikali ile tatbikat başlamış. Her hizmet gurubunun kendi planlarına uygun olarak senaryo gereği olan depremin Düzce’de yol açtığı hasara müdahale yöntemleri yine bizzat Hizmet Grubu Yöneticileri tarafından anlatılmış, İl Afet Acil Durum Koordinasyon Kurulunca da depremin ilk dakikasından itibaren 7 saate kadar olan süre içerisinde hizmet gruplarına gerekli müdahalelin yapılmasına dair talimatlar verildi. Tatbikatta İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ve hizmet gruplarının ayrıca hizmet gruplarının kendi arasında koordinasyonu nasıl sağlanacağının yanı sıra Tatbikata katılan Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri ve Hizmet Grubu yöneticileri, oluşturulan senaryo çerçevesinde afet öncesi, sırası ve sonrasında afet yönetiminde doğru harekât tarzlarını uygulayarak farkındalık sağlandı. Yapılan genel değerlendirmenin ardından masabaşı tatbikatı sona erdi.
Vali Yardımcısı Kazım Karabulut başkanlığında gerçekleştirilen tatbikata İl Afet Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri ile 26 hizmet grubu yöneticisi katıldı.