Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS, () - AVRUPA Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Kilis’te 14 bin Suriyelinin bulunduğu konteyner kentte incelemelerde bulundu.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz beraberindeki heyetle geldiği Kilis'te ilk olarak Vali Süleyman Tapsız'ı ziyaret etti. Vali Tapsız, ziyarette Avrupa Parlamentosu heyetine Suriyeliler ve konteyner kent ile ilgili bilgiler verdi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrası Martin Schulz ve beraberindeki heyet, sınır hattındaki Öncüpınar Konteyner Kent'e geldi. Anaokulunu ziyaret eden Schulz'a, Suriyeli öğrenciler Türkçe, Arapça ve İngilizce şarkılar söyledi. Çocuklarla yakından ilgilenen Schulz, Vali Tapsız'a eğitime verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.
Konteyner kentte barınan Suriyelilerle sohbet eden Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Suriyeli kadınların el sanatları ile ilgili eğitim gördükleri merkezi de dolaştı. Suriyeli kadınların hazırladığı sergiyi gezen Schulz, kampta yapılanların olağanüstü olduğunu söyledi.
Yapılan çalışmalardan etkilendiğini anlatan Schulz şöyle konuştu:
"İnsanlar arası ilişkiler son derece sıcak ve samimi. Burada olağanüstü organizasyon başarısı sağlanmış muazzam bir çalışma yapılmış olan konteyner kent komple bir şehir. İnsanlar burada korumalı bir şekilde yaşıyor ve barınabiliyorlar. Uluslararası bir politikacı olarak şunu söyleyebilirim; bizlerin zaafları sizlerin uğraştığı büyük felaket ve sorunların müzekkere masalarında çözülemiyor. Asıl yardım edilmesi gereken yerler burası, bu nedenle buralara yardım etmek gerekiyor. Buraya geldikten sonra Suriye’deki iç savaşı bitirmek, sonlandırmak için hepimizin tüm aktörlerin ellerinden geleni yapmaları gerekiyor. Tüm tarafların bu drama bir son vermek için iç savaşı durdurmak için çabalaması gerekiyor. Buradan minnettarlıkla geri dönüyorum ve bu duygularımı her yerde paylaşacağım. Ayrıca ülkesinden gelen insanlara kucak açan Türkiye’nin yaptıkları da olağanüstüdür."

FOTOĞRAFLI