Rusya, soğuk savaş döneminden kalma alışkanlıklarında ısrar ederek, ekonomik yaptırımlarla krizi derinleştirdi. Türkiye'ye gözdağı vermeye çalışan Rusya, ipin ucunu iyice kaçırdı. Yerleşik iş yapan ve ihracatçı konumundaki işadamlarımıza, hukuksuz uygulamalara başlandı. Rusya'da iş yapan müteahhitlerin paralarını ödememekte direnen, sebzemeyvelerimizi gümrüklerinde bekleten, TIR'larımıza türlü güçlükler çıkaran, işadamlarımızı tutuklayan Rus hükümeti, uygulamalarına yenilerini ekledi. TAKVİM'i arayan Rusya'da iş yapan gurbetçilerimiz, usulsüz cezalarla karşı karşıya kaldıklarını, mallarına sahte olduğu iddialarıyla el konulduğunu, vergi kaçakçılığı savlarıyla kepenklerinin indirildiğini, nedensiz yere kapılarına mühür vurulduğunu söyleyerek, Rus yetkililerin kendilerini aslı astarı olmayan bahanelerle iflasa sürüklemeye çalıştığını belirtti. İşadamlarımız, Putin'in yaptırımlarına, Rus komşularının bile 'Bu kadarına pes' dediğini belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı:

İNCELEMEDEN CEZA
Sabahın erken saatinde, vergi denetimi yaptığını söyleyen yetkililer geldi. Hiçbir evrağımızı incelemeden ceza kestiler.
Telefon ve aksesuar satışı yapıyorum. Belgeli orijinal ürünlerimizin, sahte olduğunu iddia ettiler. 5 bin telefona el koydular. Üstelik bir de ceza yazdılar.
Tekstil işi ile uğraşıyorum. Tüm işlemlerim yasal ve makbuzluyken, adeta 'kaşının üstünde gözün var' diyerek ceza yazdılar.
İşyerimin toplam değeri 500 bin dolar. Ancak kağıt üzerinde 10 katı göstererek, bu meblağ üstünden vergi cezası kestiler. Bunu ödemem mümkün değil. İflas etmemizi istiyorlar.
Yıllardır müteahhitlik yapıyorum. Ödemelerimizi yapmıyorlar. Paramızı istemek için karşımızda bir muhattap bile bulamıyoruz.

TUR ÜCRETİNİ GERİ İSTEYİN
Tüketici Sorunları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Hasan Batuhan Balkani, Rusya'da planlanan tatilin başlamasına 30 günden az süre kalmış olsa bile tüketicilerin, tatil paketlerini herhangi bir ceza bedeli ödemeden iptal edebileceğini ifade etti. Tur düzenleyicisinin ücreti 14 gün içinde iade etmekle yükümlü olduğunu belirten Balkani, şunları kaydetti: "Aksi halde hukuki yaptırımlara tabi olacaklardır. Tüketici bu durumda hakkını hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinde aramalı."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sert çıkışları, Rus piyasasını sarsıyor. Rus rublesi, dün dolar karşısında son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi, 24 Kasım'dan bu yana kaybı yüzde 4.7'yi buldu. Rus borsası da bu sürede yatırımcısına yüzde 11 kaybettirdi.