Atatürk Üniversitesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum ve İzmir Şubeleri tarafından düzenlenen 5.Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi Ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu’nun açılışı yurt içi ve yurt dışından bilim adamlarının katılımıyla Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, Atatürk Üniversitesi’nin, araştırma ve geliştirme odaklı bir üniversite olduğunu, bilimsel gelişmeye ve kültür mirasına olan katkısının önemini fark ederek yollarına devam edeceklerini söyledi.
Erzurum’un tarihi eserleri ile ön plana çıkan bir şehir olduğunu da hatırlatan Küfrevioğlu, “Bu sempozyumun düzenlenmesi gereken önemli şehirlerden birisidir. Binlerce yıllık eserleri ile bir açık hava müzesi konumunda olup tarihi eserlere son yıllarda artan ilgi ile beraber hak ettiği konumuna her geçen gün biraz daha yaklaşmaktadır. Tarihi eserler geçmişten günümüze ulaşan, ait olduğu dönemin izlerini, kültürünü, yaşam tarzını yansıtan eserlerdir. Tarihi eserler geçmişte yaşamış insanların dinleri, kültürleri hakkında eşsiz bilgiler sunar” dedi.
Türkiye’nin tarihsel yapıtlarıyla dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir zenginliğe sahip olduğunu ifade eden Küfrevioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu tarihsel yapıtların korunması yeterli olup olmadığı her zaman tartışma konusu olmuştur. Son yıllarda çıkarılan bazı yasalarla sanatsal yapılarımız koruma altına alınmakta olup duyarlılık kazandırılmaya çalışılmaktadır. Son olarak, bu sempozyumun koordinasyonunda ve düzenlenmesinde katkıda bulunan ve bilimsel çalışmaları sunmak üzere veya dinleyici olarak katılan herkesi ayrı ayrı kutluyor, saygılar sunuyorum”
Yaklaşık beş bin yıllık tarihiyle medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve içerisinde bulundurduğu tarihi mirasıyla adeta açık hava müzesini andıran Erzurum’da, böylesine anlamlı bir etkinliğin düzenlenmiş olmasının gururunu ve mutluluğunu yaşadığını belirten, İnşaat Mühendisler Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu, “Başarılı ve verimli bir sempozyum olması dileğiyle emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Sempozyuma Portekiz Minyo Üniversitesinden Prof.Dr. Paulo Lourenço ve ABD Ohio State Üniversitesinden Prof.Dr. Halil Sezen çağrılı konuşmacı olarak katıldı.
Ayrıca sempozyum kapsamında Yrd. Doç. Dr. Fatih Hattatoğlu ve Uzm. Ayşe Özdemir’in “ Anadolu’nun Önsözü: Tarihe Bakış ‘dron’ik görüş’’ sergisi ile maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu tarafından yapılan tarihi eserler maket sergisi de katılımcıların beğenisine sunuldu.